The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Eρευνητές κατέγραψαν τη λειτουργία σκέψης στον εγκέφαλο σε πραγματικό χρόνο - Δείτε εδώ πως μοιάζει

Οι επιστήμονες του εγκεφάλου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Berkeley, τοποθετούσαν ηλεκτρόδια στο εξωτερικό στρώμα των εγκεφάλων 16 ασθενών και παρακολούθησαν πώς αναπτύχθηκε μια σκέψη στα κεφάλια τους.

Οι ιδέες ρίχνουν νέο φως στο πώς ο προμετωπικός φλοιός συντονίζει τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο, όπως ένας αγωγός.

Οι ερευνητές είδαν επίσης ότι όταν ο εγκέφαλος ασχολείται με απλά καθήκοντα, ο κινητικός μας φλοιός αρχίζει να λειτουργεί πολύ νωρίς, υποδεικνύοντας ότι μερικές φορές ετοιμάζουμε να απαντήσουμε πριν ακουστεί εντελώς τι λέγεται.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν ακούτε τη φωνή ενός ατόμου ή κοιτάζετε το πρόσωπό του;
Οι νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkeley έχουν μερικές νέες απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση μετά από την εξέταση των κεφαλών των 16 ασθενών με επιληψία.

Ο στόχος των επιστημόνων ήταν να εντοπίσουν τι συμβαίνει καθώς μια σκέψη αναπτύσσεται μέσα στον εγκέφαλο.

Τελειώποίησαν την έρευνα με μια σχεδόν τέλεια επίδειξη του πώς το μέτωπο του εγκεφάλου (ο προμετωπικός φλοιός) κατευθύνει αυτό που συμβαίνει καθώς η σκέψη αναπτύσσεται από την αντίληψη στην πράξη.

Με βάση τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Human Behavior, εδώ είναι αυτό που μοιάζει όταν οι άνθρωποι ακούν τη λέξη "υγρό" και την επαναλαμβάνουν:

 

Πως κατάφεραν να διυσδείσουν μέσα στον εγκέφαλο οι επιστήμονες

Για αυτό το ταξίδι στον εγκέφαλο, οι επιστήμονες έπρεπε κυριολεκτικά να μπουν μέσα στα κρανία των συμμετεχόντων. Χρησιμοποίησαν μια διαδικασία που ονομάζεται "ηλεκτροκορτικογραφία" (ECoG), όπου αρκετές εκατοντάδες ηλεκτρόδια τοποθετούνται απευθείας στην επιφάνεια του εγκεφάλου. Οι ασθενείς της μελέτης όλοι συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο πείραμα ενώ οι εγκέφαλοί τους είχαν ανοιχτεί για χειρουργική επέμβαση ούτως ή άλλως.

Η μέθοδος ECoG μπορεί να ανιχνεύσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το πού και πώς συμβαίνει η σκέψη από τη συνηθέστερη σάρωση ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG), η οποία απαιτεί μόνο τους ασθενείς να φορούν ηλεκτρόδια στο κρανίο τους.

Αφού οι ερευνητές εγκατέστησαν τα ηλεκτρόδια που έρχονται σε επαφή με τον εγκέφαλο, ζήτησαν από τους ασθενείς να εκτελούν καθήκοντα τόσο απλά όσο και πολύπλοκα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επαναλάβουν μια λέξη, να προσδιορίσουν το φύλο ενός προσώπου ή μιας φωνής, να βρουν ένα αντονύμιο για μια δεδομένη λέξη ή να αποφασίσουν εάν ένα επίθετο περιγράφει σωστά μια συγκεκριμένη προσωπικότητα.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους ερευνητές αποκάλυψαν πως τα εξωτερικά στρώματα του εγκεφάλου, τα οποία αντιλαμβάνονται ερεθίσματα και αξιολογούν λέξεις (που ονομάζονται οπτικά και ακουστικά φλοιάρια), πυροδοτούν την επεξεργασία όσων βλέπουν ή ακούν. Στη συνέχεια, ο προμετωπικός φλοιός συνάγει νόημα και τελικά ο κινητικός φλοιός κλωτσέται στην ταχύτητα για να προετοιμάσει μια απάντηση.

Όλα συμβαίνουν σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για απλά καθήκοντα, αλλά μπορούν να διαρκέσουν από δύο έως τρία δευτερόλεπτα για τις πιο περίπλοκες προτροπές.

Όπως μια ορχήστρα, ο εγκέφαλός έχει έναν "μαέστρο"

Η Avgusta Shestyuk, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι το πείραμα δείχνει πώς ο προμετωπικός φλοιός-τα εξωτερικά στρώματα της γκρίζας ύλης στο εμπρόσθιο μέρος του εγκεφάλου- μπορεί να ενεργήσει σαν ένα είδος αγωγού για τον εγκέφαλο, να συντονίζει και να μεταβιβάζει καθήκοντα.

"Εδώ μπορούμε να δούμε ότι αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι νευρώνες λειτουργούν πραγματικά, σκληρά και πυροβολούν συνεχώς, αλλά μάλλον, προστίθενται περισσότερες περιοχές του φλοιού", δήλωσε ο Shestyuk σε απελευθέρωση.

Όταν οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων εργάζονταν σε ένα εύκολο έργο, οι περιοχές του κινητικού τους φλοιού, που είναι υπεύθυνες για την ανταπόκριση, κάποιες φορές άρχισαν να φωτίζονται καθώς το αρχικό ερέθισμα εξακολουθούσε να παρουσιάζεται. Ο Shestyuk πιστεύει ότι μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αποκαλούν μερικές φορές γρήγορες απαντήσεις φαινομενικά "πριν σκεφτούν". (Αυτό είναι προφανές στο gif παραπάνω.)

Ακολουθεί ένα παράδειγμα του πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται μια πιο περίπλοκη ιδέα, έρχεται με ένα αντονύμιο για τη λέξη "υγρό:"

University of California, Berkeley

Αυτό το μονοπάτι δείχνει, κάπως περίεργα, πόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να επεξεργαστεί μια περίπλοκη σκέψη.

Πηγή: BusinessInsider

Σαν σήμερα στην επιστήμη


Κυριακή
18
Φεβρουαρίου
2018

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Φεβρουάριος 2018
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

Η Επιστήμη σε εικόνες