NASA: Η γενιά Άρτεμις ετοιμάζεται να πατήσει στη Σελήνη πριν κάνει άλμα για τον Άρη!

Η επιστροφή στη Σελήνη θα αποτελέσει μια λαμπρή στιγμή της γενιάς μας, της γενιάς "Άρτεμις", γράφει η NASA προετοιμάζοντας τον κόσμο για το ορόσημο του 2024 όταν αναμένεται να πατήσει το πόδι της στο φεγγάρι η πρώτη γυναίκα αστροναύτης και να ξεκινήσει μια νέα διαστημική εποχή με απώτερο στόχο την κατάκτηση του πλανήτη Άρη μια δεκαετία αργότερα.

Διανύουμε το έτος 2019 και βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας διαστημικής επανάστασης. Σε πέντε χρόνια από σήμερα όλα θα έχουν αλλάξει, ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον άνθρωπο και το διάστημα, το φεγγάρι, τους νέους κόσμους, την τεχνολογία.

Η επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη μετά από μισό αιώνα - όταν άφηνε τα ίχνη του ο Νιλ Άρμστρονγκ - αποτελεί την προτεραιότητα της NASA και της αμερικανικής κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες που θα μας επιτρέψουν να κατακτήσουμε τον πλανήτη Άρη.

Η NASA δεσμεύεται μέχρι το 2024 να προσεδαφίσει Αμερικανούς αστροναύτες, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας, στη Σελήνη μέσω του προγράμματος που ονόμασε Άρτεμις, τιμώντας για άλλη μια φορά την ελληνική μυθολογία.

"Όταν προσεληνωθούν, οι Αμερικανοί αστροναύτες μας θα πατήσουν το πόδι τους εκεί όπου δεν πήγε ποτέ κανένας άνθρωπος, στον νότιο πόλο της Σελήνης", αναφέρει περήφανα η αμερικανική υπηρεσία. 

Τονίζει ότι οι αστροναύτες θα εξερευνήσουν τη Σελήνη χρησιμοποιώντας καινοτόμες νέες τεχνολογίες, συστήματα και ρομπότ,θα βρουν και θα χρησιμοποιήσουν νερό και άλλους ζωτικής σημασίας πόρους που απαιτούνται για μακροχρόνια εξερεύνηση και θα μάθουν  πώς να ζουν και να λειτουργούν στην επιφάνεια ενός άλλου ουράνιου σώματος, όπου οι αστροναύτες θα είναι μόνο τρεις μέρες μακριά από τη Γη.

Επίσης, στόχος είναι να καθιερωθεί η αμερικανική ηγεμονία και η στρατηγική της παρουσία στη Σελήνη,  διευρύνοντας την παγκόσμια οικονομική επιρροή των ΗΠΑ.

Φέτος έκλεισαν 50 χρόνια από την πρώτη προσελήνωση αστροναυτών στο φεγγάρι όταν οι θρυλικοί αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Ολντριν του Απόλλων 11, προσελήνωσαν την σεληνάκατο τους στις 20 Ιουλίου 1969. 

Σημειώνεται ότι το ταξίδι στο φεγγάρι διαρκεί τρεις ημέρες, ενώ για τον Άρη χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) αναλαμβάνει ακόμη πιο ενεργό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια μέσω του Συνδέσμου Σεληνιακού Χωριού Moon Village Association (MVA).

"Ο CSEO συνεργάζεται εδώ και δύο χρόνια με το MVA. Λόγω του επιτυχημένου συντονισμού του έργου που ανέλαβε, το MVA του έχει παραχωρήσει ακόμα περισσότερες ευθύνες, οι οποίες τώρα προσδίδουν στον CSEO ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να επιστρέψει στο φεγγάρι και να δημιουργήσει μια βάση και μια αποικία στην επιφάνεια του", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός.

Το MVA ενθαρρύνει τη συνεργασία για υφιστάμενα ή προγραμματισμένα διεθνή προγράμματα εξερεύνησης του φεγγαριού, είτε πρόκειται για δημόσιες είτε για ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Αποτελείται από περίπου 150 μέλη από περισσότερες από 34 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος.

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Επιστημονικός Διευθυντής της ΝΑΣΑ Δρ. Τζέιμς Γκριν είχε δηλώσει:

Είπε ότι υπάρχουν ήδη διαστημοσυσκευές στον Άρη που προετοιμάζουν το έδαφος για τη μετάβαση των πρώτων ανθρώπων εκεί.

«Είναι πραγματικά στα γονίδιά μας» είπε, αναφερόμενος και στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος εξερεύνησε τη Γη με ωκεανόπλοια, αποίκισε την Αμερική κτλ.

Πολυ-πλανητικό είδος θα γίνει ο άνθρωπος

Η ανθρωπότητα χρειάζεται ένα σχέδιο β` για να επιβιώσει γιατί οι κίνδυνοι από το σύμπαν είναι πάρα πολλοί. Εξάλλου, ποιος θα ήθελε να έχει την τύχη των δεινοσαύρων, οι οποίοι, χωρίς σχέδιο β; αφανίστηκαν εν μια νυχτί λόγω της πτώσης ενός τεράστιου αστεροειδούς;

 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Σαν σήμερα στην επιστήμη


Δευτέρα
3
Αυγούστου
2020
1929
Σαν σήμερα, το 1929 πεθαίνει ο Emile Berliner , πατέρας, μαζί με τον Αμερικανό Thomas Edison, του φωνογράφου (κοινώς γραμμόφωνο) μιας από τις πρώιμες συσκευές για την εγγραφή και αναπαραγωγή ήχου.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Αύγουστος 2020
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31