//

Νέες εικόνες από το τηλεσκόπιο James Webb - Ο δακτυλιοειδής γαλαξίας Cartwheel

Μερικές ακόμη μοναδικές εικόνες απείρου κάλλους, που προκαλούν δέος, δίνει στη δημοσιότητα η NASA. Μετά την ιστορική φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο την Δευτέρα (11/07), η NASA αποκάλυψε δύο εικόνες που τράβηξε το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb, τις οποίες περίμεναν επί χρόνια οι αστρονόμοι σε όλον τον πλανήτη.

Στις δύο εικόνες που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, σύμφωνα με την NASA, καταγράφεται ο γαλαξίας Cartwheel, ένας σπάνιος δακτυλιοειδής γαλαξίας που κάποτε καλύπτονταν από σκόνη και μυστήριο.

 

Συγκεκριμένα, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA "κοίταξε" το χάος του γαλαξία Cartwheel, αποκαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες σχετικά με το σχηματισμό άστρων και την κεντρική μαύρη τρύπα του γαλαξία.

Το ισχυρό James Webb παρήγαγε αυτή τη λεπτομερή εικόνα του Cartwheel και δύο μικρότερων γαλαξιών με φόντο πολλούς άλλους γαλαξίες. Αυτή η εικόνα παρέχει μια νέα άποψη για το πώς ο γαλαξίας Cartwheel έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών.

Ο γαλαξίας Cartwheel
Ο γαλαξίας Cartwheel  NASA

Ο Γαλαξίας Cartwheel, που βρίσκεται περίπου 500 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Sculptor, είναι ένα σπάνιο θέαμα. Η εμφάνισή του είναι το αποτέλεσμα ενός έντονου γεγονότος, μιας σύγκρουσης υψηλής ταχύτητας μεταξύ ενός μεγάλου σπειροειδούς γαλαξία και ενός μικρότερου γαλαξία που δεν είναι ορατός στη συγκεκριμένη εικόνα.

Η σύγκρουση αυτή επηρέασε ιδιαίτερα το σχήμα και τη δομή του γαλαξία. Το Cartwheel Galaxy διαθέτει δύο δαχτυλίδια, έναν φωτεινό εσωτερικό δακτύλιο και έναν περιβάλλοντα, πολύχρωμο δακτύλιο. Αυτοί οι δύο δακτύλιοι επεκτείνονται προς τα έξω από το κέντρο της σύγκρουσης, σαν κυματισμοί σε μια λίμνη μετά την ρίψη μιας πέτρας σε αυτήν. Εξαιτίας αυτών των διακριτικών χαρακτηριστικών, οι αστρονόμοι τον αποκαλούν «γαλαξία δακτυλίου».

Οι πρώτες φωτογραφίες του τηλεσκοπίου James Webb από το "βαθύ σύμπαν"

Υπενθυμίζεται πως η NASA, είχε παρουσιάσει την Δευτέρα (11/07) μία από τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του James Webb, που αποτελεί τη βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ
Η βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ  INSTAGRAM @NASAWEBB

 

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε τότε για «ιστορική στιγμή». Η εικόνα αυτή δείχνει τους γαλαξίες που σχηματίστηκαν λίγο μετά το Μπιγκ Μπανγκ, πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ακόμη, την ίδια μέρα, είχαν αποκαλυφθεί δύο νεφελώματα που παρουσιάζουν τον κύκλο ζωής των άστρων, ένας εξωπλανήτης και μια συστάδα γαλαξιών.

Εικόνα του σύμπαντος που δημοσίευσε η NASA

 

Πηγη: news247.gr

Σαν σήμερα στην επιστήμη


Πέμπτη
11
Αυγούστου
2022

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Αύγουστος 2022
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31