Τι είναι το μοριακό τεστ και τι το τεστ αντισωμάτων για τον ιό SARS-CoV-2;

Το μοριακό τεστ αποτελεί την πιο έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση του νέου κορωνοϊού.

 

Το τεστ αναλύει την ποιοτική ανίχνευση νουκλεϊκού οξέος του ιού σε δείγματα όπως ρινικά επιχρίσματα, επιχρίσματα λαιμού και, εάν είναι δυνατόν, πτύελα που συλλέγονται από άτομα που πληρούν τα κλινικά κριτήρια της νόσου. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται ονομάζεται polymerase chain reaction (PCR) πραγματικού χρόνου. Στην PCR το γενετικό υλικό του ιού πολλαπλασιάζεται και καθιστά δυνατή την ανίχνευσή του στα ειδικά μηχανήματα.

Το τεστ αντισωμάτων υπολογίζει τον αριθμό των αντισωμάτων που υπάρχουν στο αίμα όταν το σώμα ανταποκρίνεται σε μια συγκεκριμένη λοίμωξη, όπως η νόσος COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι το τεστ ανιχνεύει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στη μόλυνση που προκαλείται από τον ιό και όχι τον ίδιο τον ιό. Στις πρώτες μέρες μιας λοίμωξης όταν η ανοσοαπόκριση του σώματος εξακολουθεί να χτίζεται, ενδέχεται να μην ανιχνευθούν αντισώματα. Τα αντισώματα αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Είναι πρωτεΐνες ανοσοσφαιρίνης που βοηθούν στην προστασία των ανθρώπων από ιούς, βακτήρια κ.α. και δημιουργούνται για να αναγνωρίζουν ένα συγκεκριμένο αντιγόνο. Επομένως, κάθε αντίσωμα που παράγεται είναι μοναδικό.

Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι πως τα μοριακά τεστ ανιχνεύουν ενεργές λοιμώξεις, ενώ η παρουσία αντισωμάτων σημαίνει ότι ένα άτομο εκτέθηκε στον ιό και ανέπτυξε αντισώματα εναντίον του, οπότε μπορεί να έχει ως ένα βαθμό ανοσία.

*Αναδημοσίευση από beconscious.gr

Σαν σήμερα στην επιστήμη


Τετάρτη
21
Οκτωβρίου
2020

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Οκτώβριος 2076
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31