//

Πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μην αναπτύξετε Διαβήτη τύπου 2

Ο προ-διαβήτης διαγιγνώσκεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι υψηλότερα από το κανονικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να ταξινομηθούν ως διαβήτης τύπου 2. Ο προ-διαβήτης είναι μια προειδοποίηση ότι ο κίνδυνος σας για διαβήτη είναι πολύ υψηλός. Είναι δέκα έως 20 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον κίνδυνο ατόμων με φυσιολογικά σάκχαρα αίματος. Αυτό που επιλέγετε να φάτε ή αποφεύγετε να φάτε θα επηρεάσει το αν θα αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 ή όχι.

Μελέτες ανά τον κόσμο έδειξαν ότι τα προγράμματα πρόληψης του διαβήτη αποτρέπουν ή καθυστερούν την πρόοδο του διαβήτη τύπου 2. Όταν οι άνθρωποι τρώνε πιο υγιεινά, μειώνουν το σωματικό τους βάρος κατά 5-10% και περπατούν για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά περίπου 58% σε διάστημα δύο ετών.

Τι ακριβώς πρέπει να τρώτε για να αποφύγετε τον διαβήτη τύπου 2; Λιγότερα λιπαρά; Περισσότερη πρωτεΐνη; Λιγότερους υδατάνθρακες; Προϊόντα ολικής αλέσεως; Οι έρευνες δείχνουν τα εξής:

  1. Περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Σε μια μετα-ανάλυση ερευνών στις οποίες συμμετείχαν συνολικά πάνω από 179,000 άτομα, υπήρχε χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε αυτούς που είχαν την υψηλότερη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων σε σύγκριση με αυτούς που είχαν την χαμηλότερη. Όσων αφορά σε συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά η μελέτη έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη των πράσινων φυλλώδη λαχανικών όπως το σπανάκι, το λάχανο, το κραμπί, τα ασιατικά χόρτα, τα μαρούλια, η ρόκα, το μπρόκολο και το νεροκάρδαμο είχαν τη μεγαλύτερη συσχέτιση.

  1. Κόψτε τα αναψυκτικά

Μια ανασκόπηση με συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε τις πιθανές συσχετίσεις μεταξύ των αναψυκτικών ποτών με γλυκαντικά και της ανάπτυξης διαβήτη. Σε διάρκεια πάνω από δέκα χρόνια, περισσότεροι από 38,000 άνθρωποι εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2. Αφού η μελέτη έλαβε υπόψη το αρχικό βάρος του κάθε συμμετέχοντα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως κάθε επιπλέον αναψυκτικό την ημέρα αυξάνει κατά 13% την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

  1. Δίαιτες φυτικής προέλευσης

Μια μελέτη περίπου 200,000 ενηλίκων στις ΗΠΑ εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη τροφής από φυτά και τον κίνδυνο διαβήτη σε διάστημα 20 ετών. Οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλή πρόσληψη φυτικών τροφών και χαμηλή πρόσληψη ζωοτροφών είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη, ενώ εκείνοι με την υψηλότερη πρόσληψη των πιο υγιεινών φυτικών τροφών (δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, φυτικά έλαια , τσάι / καφές) είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, ακόμη και μετά από προσαρμογή στο σωματικό βάρος. Οι συμμετέχοντες με υψηλή πρόσληψη λιγότερο υγιεινών φυτικών τροφών (ραφιναρισμένοι κόκκοι, πατάτες, γλυκά, χυμοί φρούτων, ζαχαρούχα ποτά) είχαν 16% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

  1. Γλυκαιμικός Δείκτης

Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) χωνεύονται ταχύτερα, οδηγώντας σε μεγαλύτερη αύξηση των σακχάρων στο αίμα μετά το φαγητό. Η τιμή του ΓΔ κυμαίνεται από το 0-100 και λιγότερο από 55 θεωρείται χαμηλή. Σε μια ανασκόπηση 21 μελετών υπήρξε μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση κατά 8% στον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 για κάθε πέντε μονάδες αύξησης του ΓΔ. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με την τιμή του ΓΔ των τροφίμων εδώ.

  1. Πίνετε περισσότερο καφέ

Ο καφές, με καφεΐνη ή χωρίς καφεΐνη, περιέχει βιοδραστικά μόρια που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το χλωρογενικό οξύ βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ το καφεϊκό οξύ αυξάνει τους ρυθμούς με τους οποίους οι μύες καταναλώνουν γλυκόζη. Αυτό εξηγεί γιατί σε 28 μελέτες και πάνω από ένα εκατομμύριο ενήλικες, αυτοί που έπιναν καφέ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Για εκείνους που έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, υπήρχε 21% χαμηλότερος κίνδυνος σε σύγκριση με αυτούς που ποτέ δεν έπιναν ή σπάνια έπιναν. Για εκείνους που κατανάλωναν καφέ χωρίς καφεΐνη, υπήρχε ένα 6% μικρότερος κίνδυνος για κάθε φλυτζάνι.

Τι γίνεται με τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων;

Σε μια ανασκόπηση τεσσάρων μελετών με πάνω από 85,000 άτομα, όπου αναπτύχθηκαν 8,000 περιπτώσεις διαβήτη σε μία περίοδο 20 χρόνων, υπήρξε μικρός αλλά σημαντικά μεγαλύτερος κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε αυτούς που είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων. Είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε τους πολύ επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα ραφιναρισμένα σάκχαρα όπως η μελάσα, η λευκή, η καφέ και η ακατέργαστη ζάχαρη και άλλοι τύποι ζάχαρης που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της σακχαρόζης, του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και άλλων ραφιναρισμένων σακχάρων. Ωστόσο, οι σύνθετοι υδατάνθρακες παρέχουν ίνες, βιταμίνη Β και συχνά εμπλουτίζονται με φολικό οξύ και ιώδιο για την πρόληψη διαφόρων ασθενειών. Έτσι, η αποφυγή των υδατανθράκων από τη διατροφή μας εντελώς μπορεί να προκαλεί σημαντικά προβλήματα υγείας και χρειάζεται προσεκτική αξιολόγηση.

Ελέγξτε τον κίνδυνο διαβήτη σας

Εάν θέλετε να ελέγξετε εάν κινδυνεύετε με προ-διαβήτη και διαβήτη τύπου 2 κοιτάξτε αυτό το δείκτη ή μιλήστε με τον γιατρό σας.

Σαν σήμερα στην επιστήμη


Κυριακή
29
Ιανουαρίου
2023

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Οκτώβριος 2098
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31