//

Το πιο ανθεκτικό είδος της Γης έχει προσδιοριστεί: Βραδύπορας

Tα μικροσκοπικά οκτάποδα ζώα που ζουν στο νερό και ονομάζονται βραδύπορα (tardigrades), θα επιβιώσουν από τον κίνδυνο εξαφάνισης από όλες τις αστροφυσικές καταστροφές και θα υπάρχουν  για ακόμα τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια χρόνια, πολύ περισσότερο από το ανθρώπινο είδος, σύμφωνα με νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Τα βραδύπορα ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1773 από τον Γερμανό ζωολόγο Johann August Ephraim Goeze. Επίσης γνωστά και ως “αρκούδες του νερού”, μπορούν να ζήσουν μέχρι και 60 χρόνια και να φτάσουν μέχρι το μέγιστο μέγεθος των 0,5 mm, όπου φαίνονται καλύτερα κάτω από το μικροσκόπιο.

Αυτά τα ζώα μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και 30 χρόνια χωρίς φαγητό ή νερό, για λίγα λεπτά σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο -272 βαθμούς Κελσίου, ή έως 150 βαθμούς Κελσίου και στους -20 βαθμούς Κελσίου για δεκαετίες.

Αντέχουν τις πιέσεις από σχεδόν 0 ατμόσφαιρες στο διάστημα έως και 1.200 ατμόσφαιρες στο πυθμένα της τάφρου Marianas (Marianas Trench), και είναι επίσης ανθεκτικά σε επίπεδα ακτινοβολίας μέχρι 5.000-6.200 Gy (Grey, μονάδα δόσης ακτινοβολίας).

Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ, έχει διαπιστώσει ότι τα βραδύπορα μπορούν να επιβιώσουν οποιαδήποτε αστροφυσική καταστροφή, όπως ένας αστεροειδής, αφού ποτέ δεν θα είναι αρκετά ισχυροί για να εξατμίσουν τους ωκεανούς της Γης.

“Είναι δύσκολο να εξαλειφθούν όλες οι μορφές ζωής από έναν κατοικήσιμο πλανήτη”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Η ιστορία του Άρη δείχνει ότι κάποτε είχε μια ατμόσφαιρα που θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ζωή, αν και κάτω από ακραίες συνθήκες”.

“Οι οργανισμοί με όμοιες ανοχές στην ακτινοβολία και τη θερμοκρασία όπως τα βραδύπορα, θα μπορούσαν να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα κάτω από την επιφάνεια σε αυτές τις συνθήκες”.

“Οι υποθαλάσσιες θάλασσες που πιστεύεται ότι υπάρχουν στην Ευρώπη και τον Εγκέλαδο, θα έχουν συνθήκες παρόμοιες με τους βαθιούς ωκεανούς της Γης όπου βρίσκονται τα βραδύπορα, με τις ηφαιστειακές θερμές πηγές να παρέχουν θερμότητα σε ένα περιβάλλον που δεν έχει φως”.

“Η ανακάλυψη ακραιόφιλων σε αυτούς τους δορυφόρους, θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο να κατανοήσουμε το εύρος συνθηκών για να υπάρξει ζωή σε πλανήτες γύρω από άλλα αστέρια”.

Τρία πιθανά αστροφυσικά γεγονότα θεωρήθηκαν ως μέρος της μελέτης: προσκρούσεις μεγάλων αστεροειδών, εκρήξεις υπερκαινοφανών και ακτινών γάμμα.

“Υπάρχουν μόνο μια ντουζίνα γνωστών αστεροειδών και πλανητών νάνων με αρκετή μάζα για να εξατμίσουν τους ωκεανούς, όπως η Vesta και ο Πλούτωνας, όμως κανένα από αυτά τα αντικείμενα δεν θα διασταυρώσει την τροχιά της Γης για να αποτελέσει απειλή για τους βραδύπορες”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές.

“Οι εκρήξεις υπερκαινοφανών και ακτινών γάμμα, μπορεί να είναι θανατηφόρες λόγω των θανατηφόρων δόσεων ακτινοβολίας και ειδικότερα του κύματος κρούσης που σχετίζεται με την έκρηξη. Η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει την εξάντληση της στιβάδας του όζοντος, αφαιρώντας την ασπίδα που μας προστατεύει από την κοσμική ακτινοβολία”.

“Για να εξατμίσει τους ωκεανούς ένα αστέρι θα πρέπει να βρίσκεται 0,14 έτη φωτός μακριά. Το πλησιέστερο αστέρι στον Ήλιο είναι περίπου 4 έτη φωτός μακριά και η πιθανότητα ένα τεράστιο αστέρι που εκρήγνυται αρκετά κοντά στη Γη, σκοτώνοτας όλες τις μορφές ζωής σε αυτό, στη διάρκεια της ζωής του Ήλιου, είναι αμελητέο”.

Οι εκρήξεις των ακτίνων γάμμα είναι πιο φωτεινές και πιο σπάνιες από τους καινοφανείς. Όπως και με τους καινοφανείς, είναι πολύ μακριά από τη Γη για να θεωρηθούν ως βιώσιμη απειλή. Για να μπορέσει να εξατμίσει τους ωκεανούς, μια έκρηξη ακτινών γάμμα, θα πρέπει να απέχει λιγότερο από 40 έτη φωτός, και η πιθανότητα μιας έκρηξης που θα εμφανιστεί τόσο κοντά είναι και πάλι μικρή.

“Οι βραδύπορες είναι τόσο κοντά στο άφθαρτο όσο φθάνει στη Γη, αλλά είναι πιθανό ότι υπάρχουν και άλλα παραδείγματα ανθεκτικών ειδών σε άλλα μέρη του Σύμπαντος”.

“Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει μια πραγματική περίπτωση αναζήτησης για ζωή στον Άρη και σε άλλες περιοχές του Ηλιακού Συστήματος γενικότερα. Αν οι βραδύπορες είναι το πιο ανθεκτικό είδος της Γης, ποιος ξέρει τι άλλο υπάρχει εκεί έξω”.

“Προς έκπληξή μας, διαπιστώσαμε ότι παρόλο που οι πλημμύρες ή οι μεγάλες επιπτώσεις του αστεροειδούς θα ήταν καταστροφικές για τους ανθρώπους, οι βραδύπορες θα μπορούσαν να μην επηρεαστούν”.

“Γι ‘αυτό φαίνεται ότι η ζωή, μόλις αρχίσει να σχηματίζεται, είναι δύσκολο να σβήσει εξ ολοκλήρου. Ο τεράστιος αριθμός ειδών ή ακόμα και ολόκληρα γένη μπορεί να εξαφανιστεί, αλλά η ζωή στο σύνολό της θα συνεχιστεί”.

“Χωρίς την τεχνολογία που μας προστατεύει, οι άνθρωποι είναι ένα πολύ ευαίσθητο είδος. Οι λεπτές αλλαγές στο περιβάλλον μας επηρεάζουν δραματικά. Υπάρχουν πολλά πιο ανθεκτικά είδη στη Γη. Η ζωή σε αυτόν τον πλανήτη μπορεί να συνεχιστεί πολύ αφότου έχουν φύγει οι άνθρωποι”.

Παραπομπές: David Sloan et alThe Resilience of Life to Astrophysical EventsScientific Reports (2017). DOI: 10.1038/s41598-017-05796-x

Πηγή: scientificallytalking.com

Σαν σήμερα στην επιστήμη


Κυριακή
29
Ιανουαρίου
2023

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιανουάριος 2023
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31