«Σύννεφο Γκοτζίλα»: Δείτε βίντεο – φωτογραφίες από το σπάνιο φαινόμενο

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος: Φοβερότερο από ποτέ το σύννεφο-τέρας από τη Σαχάρα γέμισε σκόνη τη Νότια Αμερική

 

 

Ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης, το «Σύννεφο Γκοτζίλα», από την έρημο της Σαχάρας – το μεγαλύτερο εδώ και πενήντα χρόνια – σκέπασε μια τεράστια έκταση στις ΗΠΑ, από τα δυτικά της Πολιτείας Φλόριντα μέχρι το Τέξας και βόρεια, στη Βόρεια Καρολίνα μέσω του Αρκάνσας.

Κανονικά τα σύννεφα σκόνης από τη Σαχάρα διαλύονται στην ατμόσφαιρα και χάνονται στον Ατλαντικό προτού προσεγγίσουν στη βόρεια και τη νότια Αμερική, αλλά φέτος η πυκνή συγκέντρωση σκόνης ταξίδεψε περίπου 8.000 χιλιόμετρα και διακρίνεται η άφιξή της στην Καραϊβική και τις νότιες ΗΠΑ, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) σε ανάρτησή της σε ιστολόγιο.

Πρόκειται για την μεταφορά άμμου από την έρημο Σαχάρα, από την Αφρική κατά μήκους του Ατλαντικού. Τον φετινό Ιούνιο, το σύννεφο της σκόνης εμφανίζεται πυκνότερο από ό,τι ήταν τα τελευταία χρόνια, που υπάρχει καταγραφή του φαινομένου. Περιέχει ως 70% περισσότερα σωματίδια σκόνης, από τον μέσο όρο.

Το σύννεφο αυτό σχηματίζεται κάθε χρόνο στο διάστημα ανάμεσα στα τέλη της Άνοιξης και της αρχές του Φθινοπώρου με κορύφωση του φαινομένου στα τέλη Ιουνίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου, αλλά φέτος ήταν άκρως ασυνήθιστο και πρωτοφανές, λόγω του μεγέθους και της απόστασης που διήνυσε.

Επιστήμονες δε, αναφέρουν πως το φαινόμενο επηρεάζεται και από την κλιματική αλλαγή.

Δείτε βίντεο που αναλύει το σπάνιο φαινόμενο:

Σαν σήμερα στην επιστήμη


Σάββατο
8
Αυγούστου
2020
1902
Σαν σήμερα, το 1902 γεννιέται ο Πολ Ντιράκ (Paul Dirac), Βρετανός θεωρητικός φυσικός. Αν έχετε ακούσει ποτέ τη λέξη «κβαντομηχανική», να γνωρίζετε ότι η συμβολή του Ντιράκ όσον αφορά στην αρχική της περιγραφή ήταν καίρια. Μεταξύ άλλων ανακαλύψεων, διατύπωσε την εξίσωση Ντιράκ, η οποία περιγράφει την συμπεριφορά των :φερμιονίων” (στοιχειώδη σωματίδια όπως τα ηλεκτρόνια πχ), και προέβλεψε την ύπαρξη αντιύλης. Ο Ντιράκ μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1933 με τον E. Schrödinger (αυτός με την γάτα!) «για την ανακάλυψη νέων, παραγωγικών μορφών της ατομικής θεωρίας»

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Αύγουστος 2020
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31