//

Για πρώτη φορά σε βίντεο η πιο θεμελιώδης διαδικασία της ζωής. Και τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα είχαμε φανταστεί

Ο λόγος που υπάρχουμε, μεγαλώνουμε και πεθαίνουμε είναι επειδή το DNA μέσα στα κύτταρά μας αντιγράφεται. Η διαδικασία αυτή για πρώτη φορά «πιάστηκε» σε βίντεο!

Μία μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Cell, δείχνει την αντιγραφή μεμονωμένων τεμαχίων της διπλής έλικας του DNA -αναμφισβήτητα, της πλέον θεμελιώδους διαδικασίας της ζωής στη γη.

Κάθε φορά που ένα μόριο DNA αντιγράφεται η διπλή έλικα πρέπει να ανοίξει και συγκεκριμένα ένζυμα (βιολογικές μηχανές δηλαδή) πρέπει να δεθούν πάνω στην κάθε μία από τις δύο αλυσίδες και να την αντιγράψουν με μεγάλη εγκυρότητα, περιορίζοντας τα λάθη στο ελάχιστο. Τα ένζυμα αυτά ονομάζονται πολυμεράσες και μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως παρουσιάζουν συντονισμό στην λειτουργία τους με στόχο να περιορίζονται οι μεταλλάξεις.

Στο βίντεο, κάθε άσπρη λαμπερή γραμμή αποτελεί ένα κομμάτι της διπλής έλικας που μεγαλώνει μέσω αντιγραφής στο αριστερό της άκρο. Είναι εμφανές πως η κάθε αλυσίδα κινείται με διαφορετικές ταχύτητες και ξεκινάει και σταματάει σε άτακτα χρονικά διαστήματα.

Το γεγονός ότι οι δύο πολυμεράσες που εμπλέκονται στην αντιγραφή (μία για κάθε κλώνο) δεν συντονίζονται όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα ήρθε ως έκπληξη στους επιστήμονες. Τα ένζυμα αυτά σταματούν και ξεκινούν τυχαία, το καθένα στο δικό του χρόνο και χωρίς να ξέρουμε γιατί. Συνολικά όμως φαίνεται πως κινούνται με την ίδια μέση ταχύτητα, οπότε τελικά όλα λειτουργούν. Αυτό το στοχαστικό μοντέλο που παρατηρούμε εδώ, είναι αρκετά διαφορετικό από ένα μηχανισμό ομαλής λειτουργίας, συντονισμένο όπως πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα και σίγουρα αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση ότι όσο και αν οι άνθρωποι θέλουμε να πιστεύουμε πως η φύση έχει ένα «σχέδιο», στην πραγματικότητα, και ειδικά στο μοριακό επίπεδο, τα πράγματα φαίνεται να είναι πολύ πιο άτακτα και ασυντόνιστα.

Πηγή: sciencealert.com

Σαν σήμερα στην επιστήμη


Παρασκευή
17
Σεπτεμβρίου
2021

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Σεπτέμβριος 2021
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30