//

Πτηνό ηλικίας 100 εκατομμυρίων ετών παγιδευμένο σε κεχριμπάρι

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα απίστευτο δείγμα στη Μιανμάρ που μας έδωσε μια γεύση του πώς ήταν η ζωή στον πλανήτη πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια - ένα κομμάτι κεχριμπάρι που περιέχει τα εξαιρετικά διατηρημένα λείψανα ενός αρχαίου νεοσσού.
 
Μέσα στο κεχριμπάρι, μπορείτε να δείτε το κεφάλι, την ουρά και το λαιμό του πουλιού, αλλά τα πτερύγια και τα πόδια είναι αυτά που πραγματικά εντυπωσιάζουν - το κομμάτι απολιθωμένης ρητίνης δέντρου έχει διατηρήσει τέλεια τα φτερά, τη σάρκα και τα νύχια του πουλιού και μας δίνει μια εικόνα για μια εξαφανισμένη ομάδα προϊστορικών ειδών που ονομάζεται «εναντιόρνιθες».
 
“Είναι η πιο ολοκληρωμένη και λεπτομερής εικόνα που είχαμε ποτέ”, δήλωσε στο New Scientist ένας από τους επιστήμονες της ομάδας πίσω από την ανακάλυψη, ο Ryan McKellar από το Royal Saskatchewan Museum στον Καναδά.
 
«Βλέποντας κάτι τέτοιο είναι εκπληκτικό, είναι απλά εκπληκτικό».
 
Η ομάδα υποπτεύεται ότι το μικρό πουλί έπεσε σε μια λίμνη κωνοφόρων υγρών αμέσως μετά την εκκόλαψη και βρέθηκε παγιδευμένο στο υγρό με πίσσα.
 
Είναι αρκετά ενδιαφέρον το ότι παρόλο που είναι ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της κατανόησης του προϊστορικού κόσμου, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι απόλυτα σίγουροι για την ακριβή χημεία της διαδικασίας διατήρησης στο κεχριμπάρι.
 
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αφού τα ζώα κολλήσουν στη ρητίνη των δένδρων, αρχίζει να σκληραίνει και αν υπάρχουν τα σωστά επίπεδα ατμοσφαιρικής πίεσης και θερμοκρασίας, θα μετατραπεί σε μια ημι-απολιθωμένη ουσία που ονομάζεται κοπάλ.
 
“Η ταχύτητα αυτής της διαδικασίας ποικίλλει πολύ, ανάλογα με τις συνθήκες”, εξηγεί ο Brian Palmer στην εφημερίδα The Washington Post.
 
“Οι επιστήμονες δεν συμφωνούν μεταξύ τους για το πότε ακριβώς η ρητίνη μετατρέπεται σε κοπάλ ή πότε το κοπάλ μετρατρέπεται σε κεχριμπάρι. Μερικοί λένε ότι το κεχριμπάρι πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ετών, αλλά αυτό είναι αυθαίρετο”.
 
Δυστυχώς, αν και φαίνεται ότι είναι σχεδόν άθικτη μέσα στο κεχριμπάρι, η σάρκα του πουλιού πιθανότατα έχει διασπαστεί σε καθαρό άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι το DNA του πιθανότατα έχει χαθεί.
 
Αλλά αυτό που μπορούμε να μάθουμε από αυτό το δείγμα είναι το γεγονός ότι πιθανότατα ήταν μέλος των λεγόμενων Εναντιορνίθων - μιας ομάδας προϊστορικών πτηνών που θεωρούνταν ότι έχουν εξελιχθεί ταυτόχρονα με τους προγόνους των σύγχρονων πουλιών, αλλά για κάποιο λόγο εξαλίφθηκε μαζί με τους μη δεινοσαύρους.
 
“Στην εμφάνισή τους, τα πουλιά μοιάζουν με τα μοντέρνα πουλιά, αλλά με διαφορετική ανατομία του συνδέσμου στον ώμο τους”, αναφέρει ο Michael Le Page στο περιοδικό New Scientist.
 
“Είχαν επίσης νύχια στα φτερά τους, σαγόνια και δόντια αντί για ράμφος - αλλά την εποχή που ζούσε ο συγκεκριμένος νεοσσός, οι πρόγονοι των σύγχρονων πουλιών δεν είχαν ακόμη αναπτύξει ράμφη.
 
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gondwana Research.
 
Πιο κάτω μπορείτε να δείτε τις υπόλοιπες εικόνες του κεχριμπαριού:
 
Πλήρες δείγμα κεχριμπαριού. Φωτογραφία: Lida Xing, Jingmai K. O'Connor, Ryan C. McKellar, Luis M. Chiappe, Kuowei Tseng, Gang Li, Ming Bai
Πτερύγιο. Φωτογραφία: Ming Bai
Πόδι. Φωτογραφία: Xing Lida
Νύχι. Φωτογραφία: Xing Lida
Ανακατασκευή. Cheung Chung Tat
 

Σαν σήμερα στην επιστήμη


Τρίτη
20
Απριλίου
2021

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Απρίλιος 2021
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30