//

Το Alexa της Amazon σε ρόλο… μέντιουμ θα παράγει φωνές νεκρών συγγενών

Σε συνέδριο που διεξάγει η Amazon στο Λας Βέγκας, ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας πίσω από την λειτουργία του ψηφιακού οικιακού βοηθού τεχνητής νοημοσύνης του διαδικτυακού εμπορικού γίγαντα προέβη σε μια ενδιαφέρουσα τεχνολογικά αλλά ολίγον μακάβρια ανακοίνωση.

Ο Ροχίτ Πρασάντ ανέφερε ότι το Alexa που έχουν περισσότερα από 40 εκατ. νοικοκυριά στις ΗΠΑ και περισσότερα από 100 εκατ. νοικοκυριά συνολικά σε όλο τον κόσμο θα αναβαθμιστεί ώστε να μπορεί να μιμείται και συγκεκριμένες ανθρώπινες φωνές. Ο χρήστης θα δίνει στο Alexa ένα ηχογραφημένο αρχείο με την φωνή που επιθυμεί να ακούει αντί για εκείνη του συστήματος. Το Alexa θα κάνει πολύ γρήγορα την απαραίτητη επεξεργασία και θα μπορεί στη συνέχει να μιλά με την φωνή που «παραγγέλθηκε» από τον χρήστη.

Σε πρώτο επίπεδο αυτό ακούγεται ως μια πολύ ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική τεχνολογική εξέλιξη αλλά έχει και μια πλευρά που ακουμπά κυριολεκτικά το… υπερπέραν. Αυτό γιατί όπως είναι ευνόητο μπορεί κάποιος να επιλέξει να προγραμματίσει το Alexa ώστε να μιλάει με την φωνή κάποιου συγγενή που δεν είναι πλέον στη ζωή. Η Amazon βλέπει την θετική πλευρά αυτής της τεχνολογίας. «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο της απώλειας ενός κοντινού μας ανθρώπου αλλά μπορεί να διατηρήσει ζωντανή την ανάμνηση του» αναφέρει ο Πρασάντ δίνοντας το παράδειγμα της ανάγνωσης από την Alexa ενός παραμυθιού σε ένα μικρό παιδί από την φωνή της γιαγιάς του η οποία ήταν εκείνη που του διάβαζε παραμύθια αλλά δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Δεν έγινε πάντως γνωστό πότε θα είναι διαθέσιμη αυτή η δυνατότητα στους χρήστες του Alexa.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σαν σήμερα στην επιστήμη


Σάββατο
2
Ιουλίου
2022
1963
Πέθανε σε ηλικία 71 ετών γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1891 ο Seth Barnes Nicholson ήταν ένας Αμερικανός αστρονόμος γνωστός για την ανακάλυψη τεσσάρων δορυφόρων του Δία. Ως πτυχιούχος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας καθώς φωτογράφιζε το 8ο φεγγάρι του Δία με τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα ανακλαστήρα Crossley 36 ιντσών, ανακάλυψε ένα 9ο 1914. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στο Observatory του Mt.Wilson ο Nicholson ανακάλυψε δύο ακόμη Jovian δορυφόρους 1938 και 12 1951 καθώς και έναν αστεροειδή Trojan και υπολογιζόμενες τροχιές πολλών κομητών και του Πλούτωνα.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιούλιος 2022
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31