Home Περιβάλλον Το «τρελό» σχέδιο για τη διάσωση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής

Το «τρελό» σχέδιο για τη διάσωση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής

Καθώς οι πάγοι των ωκεανών λιώνουν, η σκοτεινή επιφάνεια του ωκεανού μπορεί να απορροφήσει περισσότερη από την ενέργεια του Ήλιου, γεγονός που επιταχύνει την θέρμανση. Έτσι οι ερευνητές θέλουν να το πήξουν για να σταματήσουν να λιώνει και να επιβραδύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η σκόπιμη παρέμβαση στο κλιματικό σύστημα της Γης για να προσπαθήσει να εξουδετερώσει τη ζημιά που του έχουμε κάνει, μέσω της γεωμηχανικής, σύμφωνα με το BBC.

Η γεωμηχανική περιλαμβάνει πιο καθιερωμένες προσπάθειες για τον περιορισμό των αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη, όπως η φύτευση περισσότερων δέντρων και η ταφή άνθρακα στο έδαφος.

Αλλά πιο πειραματικά μέτρα στοχεύουν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, επιδιώκοντας να μειώσουν την ενέργεια που απορροφάται από τη Γη.

Πολλοί επιστήμονες στέκονται σθεναρά αντίθετοι με αυτές τις καινοτομίες, προειδοποιώντας ότι τέτοιες προσπάθειες αποσπούν την προσοχή από το κρίσιμο βήμα της μείωσης των εκπομπών άνθρακα και κινδυνεύουν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Ωστόσο, εκείνοι που τις υποστηρίζουν, ισχυρίζονται ότι οι προσεγγίσεις τους θα μπορούσαν να δώσουν στον πλανήτη μια «χείρα βοηθείας» ενώ η ανθρωπότητα βαδίζει τον δρόμο της βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης.

Χάρτης που δείχνει την έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής τον Σεπτέμβριο του 1979 έναντι του Σεπτεμβρίου 2023. Πολύ λιγότερος θαλάσσιος πάγος υπάρχει το 2023, ειδικά στα βορειοανατολικά της Ρωσίας.

Είναι καλή ιδέα;

Ο απώτερος στόχος του πειράματος που διεξάγεται βόρεια του Καναδά, στην Αρκτική, είναι να συμβάλλει στην πύκνωση του θαλάσσιου πάγου στην περιοχή, ώστε να επιβραδυνθεί ή ακόμα και να αντιστραφεί η τήξη. Θα λειτουργήσει ή είναι, όπως το έθεσε ένας επιστήμονας, «αρκετά τρελό»;

«Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε αρκετά για να προσδιορίσουμε αν αυτή είναι καλή ή κακή ιδέα», δηλώνει στο BBC ο Δρ Shaun Fitzgerald, του οποίου η ομάδα στο Κέντρο Επισκευής Κλίματος του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ διεκπεραιώνει το έργο. Οι επιστήμονες εργάζονται στους -30°C με δυνατό άνεμο, που κάνει την αίσθηση της θερμοκρασίας να φτάνει στους -45°C. Ουσιαστικά, ανοίγουν μια τρύπα στον θαλάσσιο πάγο που σχηματίζεται φυσικά τον χειμώνα και αντλούν περίπου 1.000 λίτρα θαλασσινού νερού το λεπτό στην επιφάνεια.

Καθώς βγαίνει στην παγωμένη επιφάνεια, το θαλασσινό νερό παγώνει γρήγορα, συμβάλλοντας στο να πήξει καλύτερα ο πάγος που ήδη βρίσκεται εκεί. Το νερό αυτό, επίσης, συμπυκνώνει το χιόνι κι έτσι, καθώς το φρέσκο χιόνι λειτουργεί ως μονωτικό στρώμα, ο πάγος μπορεί να σχηματιστεί ακόμα πιο εύκολα από κάτω, εκεί που έρχεται σε επαφή με τον ωκεανό.

«Η ιδέα είναι ότι όσο πιο παχύς είναι ο πάγος [στο τέλος του χειμώνα], τόσο περισσότερο θα διατηρηθεί όταν μπούμε στην διαδικασία τήξης», εξηγεί ο κ. Ceccolini.

Η επιστημονική αυτή προσέγγιση έχει ήδη αποτελέσματα ως προς την πύκνωση του πάγου, που έχει αυξηθεί κατά μερικές δεκάδες εκατοστά στην περιοχή. Εν τούτοις, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε εάν η συγκεκριμένη προσέγγιση μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στο λιώσιμο του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής – κυρίως, διότι αυτός ο «πιο αλμυρός» πάγος που σχηματίζεται με τη μέθοδο αυτή, λιώνει πιο γρήγορα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Κατά δεύτερον, προκειμένου αυτή η προσέγγιση να είναι ευρέως αποτελεσματική, θα απαιτούνταν τεράστια υλικοτεχνική υποδομή – πιθανώς να χρειάζονταν έως και 10 εκατομμύρια αντλίες για να πυκνώσει ο θαλάσσιος πάγος μόλις στο ένα δέκατο της Αρκτικής.

Πηγή: in.gr