Home Τεχνολογία Αυτή η εικόνα στο διάστημα είναι ένα θαύμα μηχανικής και επιστήμης

Αυτή η εικόνα στο διάστημα είναι ένα θαύμα μηχανικής και επιστήμης

Αν δε γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται, σίγουρα αυτή η εικόνα δε θα σας εντυπωσιάσει. Σε ένα γκρι φόντο βλέπουμε μία θολή λευκή σφαίρα στο κέντρο και ένα ακόμα πιο θολό αντικείμενο το οποίο κινείται από τα αριστερά προς τα δεξιά.

Ωστόσο αυτή η εικόνα είναι ένα θαύμα επιστήμης και μηχανικής, καθώς καταγράφηκε από την κάμερα του orbiter Mars Express και απεικονίζει τη Γη από απόσταση 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων! Η θολή λευκή σφαίρα είναι ο Ήλιος και το μικρότερο αντικείμενο είναι η Γη. Μάλιστα αν κοιτάξετε αρκετά προσεκτικά, θα δείτε και τη Σελήνη δίπλα στη Γη.

Οι εικόνες καταγράφηκαν στις 15, 21 και 27 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου 2023 από την High Resolution Stereo Camera του Mars Express, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για να παρατηρεί τους δύο δορυφόρους του Άρη. Οι εικόνες αυτές δεν έχουν καμία επιστημονική αξία, αλλά όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία, η ομάδα του Mars Express την άρπαξε.

Η εικόνα καταγράφηκε για να γιορτάσει τα 20 χρόνια από τότε που το Mars Express άφησε τον “μπλε βράχο” μας.

Σε αυτήν την ειδική περίσταση της 20ης επετείου της εκτόξευσης του Mars Express, θέλαμε να φέρουμε τα λόγια του Carl Sagan στο σήμερα, όπου η κλιματική και οικολογική κρίση τα κάνουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Σε αυτήν την απλή φωτογραφία από το Mars Express, η Γη έχει μέγεθος αντίστοιχο με το να δούμε ένα μυρμήγκι από τα 100 μέτρα. Και όλοι οι άνθρωποι είναι εκεί. Παρόλο που έχουμε δει παρόμοιες εικόνες στο παρελθόν, πρέπει να σταματήσουμε και να σκεφτούμε. Πρέπει να φροντίσουμε τη χλωμή μπλε κουκίδα, δεν υπάρχει πλανήτης Β.

Η πρώτη εικόνα που καταγράφηκε από το Mars Express και βλέπετε παραπάνω, είναι από τις 3 Ιουλίου 2003, λίγο μετά την εκτόξευσή του, σε απόσταση 8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και απεικονίζει τη Γη και τη Σελήνη, μικρές και γαλήνιες στο κενό του διαστήματος.

Ο Carl Sagan είχε κάνει την παρακάτω ιστορική δήλωση όταν είδε τη φωτογραφία της Γης από το Voyager το 1994.

Αυτό είναι το εδώ. Αυτό είναι το σπίτι μας. Αυτό είναι εμείς. Πάνω της, όλοι όσοι αγαπάτε, όλοι όσοι γνωρίζετε, όλοι όσοι έχετε ακούσει, κάθε άνθρωπος που υπήρξε ποτέ, έζησε τη ζωή του. Το σύνολο των χαρών μας και του πόνου μας, χιλιάδες θρησκείες, ιδεολογίες και οικονομικά συστήματα, κάθε κυνηγός και αγρότης, κάθε ήρωας και δειλός, κάθε δημιουργός και καταστροφέας πολιτισμών, κάθε βασιλιάς και χωρικός, κάθε νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι, κάθε μητέρα και πατέρας, κάθε παιδί με όνειρα, κάθε εφευρέτης και εξερευνητής, κάθε δάσκαλος ηθικής, κάθε διεφθαρμένος πολιτικός, κάθε “superstar”, κάθε ανώτατος ηγέτης, κάθε άγιος και αμαρτωλός στην ιστορία του είδους μας, έζησε εκεί – σε έναν κόκκο σκόνης που αιωρείται σε μια ακτίνα του Ήλιου.

Πηγή: unboxholics.com