Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τακτικά καθαριστικά σπρέι ή άλλα προϊόντα καθαρισμού φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων με την πάροδο του χρόνου από ό, τι οι γυναίκες που δεν καθαρίζουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
«Ενώ οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των χημικών καθαρισμού στο άσθμα γίνονται όλο και πιο καλά τεκμηριωμένες, δεν έχουμε γνώση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων», αναφέρουν στην μελέτη τους οι ερευνητές.
«Φοβόμασταν ότι τέτοια χημικά θα μπορούσαν να επιταχύνουν το ρυθμό μείωσης των πνευμονικών λειτουργιών που συμβαίνει με την ηλικία, προκαλώντας σταθερή μικρή βλάβη στους αεραγωγούς κάθε μέρα, κάθε χρόνο».
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 6.235 συμμετέχοντες στην Έρευνα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την Αναπνευστική Υγεία. Οι συμμετέχοντες, των οποίων η μέση ηλικία ήταν 34 έτη κατά την εγγραφή τους, παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια.
Διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν ασχολούνταν με τον καθαρισμό:
FEV1 (forced expiratory volume in one second) ή η ποσότητα αέρα που μπορεί να εκπνεύσει με δύναμη ένα άτομο ανά δευτερόλεπτο, υποχώρησε 3,6 ml / έτος γρηγορότερα στις γυναίκες που καθάριζαν στο σπίτι και 3,9 ml / έτος γρηγορότερα στις γυναίκες που εργάζονταν με καθαριστικά,
FVC (forced vital capacity) ή η συνολική ποσότητα αέρα που μπορεί να εκπνεύσει, υποχώρησε ταχύτερα κατά 4,3 ml / έτος στις γυναίκες που καθάριζαν στο σπίτι και 7,1 ml / έτος γρηγορότερα στις γυναίκες που εργάζονταν ως καθαριστές.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επιτάχυνση της μείωσης των πνευμονικών λειτουργιών στις γυναίκες που εργάζονται ως καθαριστές ήταν συγκρίσιμη με το κάπνισμα κάπως λιγότερο από 20 πακέτα το έτος.
«Αυτό το επίπεδο πνευμονικής βλάβης ήταν εκπληκτικό στην αρχή», αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Ωστόσο, όταν σκέφτεστε να εισπνεύσετε μικρά σωματίδια από καθαριστικά που προορίζονται για τον καθαρισμό του δαπέδου και όχι των πνευμόνων σας, ίσως δεν είναι καθόλου εκπληκτικό».
«Η μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων οφείλεται στον ερεθισμό που προκαλούν οι περισσότερες χημικές ουσίες καθαρισμού στις βλεννώδεις μεμβράνες, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου καταλήγουν σε διαρκείς αλλαγές στις αναπνευστικές οδούς και στην αναδιαμόρφωση των αεραγωγών».
Η μελέτη δεν διαπίστωσε ότι η αναλογία FEV1 προς FVC μειώθηκε ταχύτερα στις γυναίκες που καθάριζαν από ό, τι σε εκείνες που δεν το έκαναν. Η μέτρηση χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάγνωση και την παρακολούθηση ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το άσθμα ήταν πιο διαδεδομένο στις γυναίκες που καθάριζαν στο σπίτι 12,3 τοις εκατό ή εργάζονταν ως καθαριστές 13,7 τοις εκατό σε σύγκριση με εκείνες που δεν καθάριζαν 9,6 τοις εκατό.
Η μελέτη επίσης δεν διαπίστωσε ότι οι άνδρες που καθαρίζουν, είτε στο σπίτι είτε στην εργασία τους, βίωσαν μεγαλύτερη μείωση του FEV1 ή της FVC από τους άνδρες που δεν το έκαναν.
«Τα ευρήματα της μελέτης αυτής δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα οι χημικές ουσίες καθαρισμού πιθανότατα προκαλούν μάλλον σημαντική βλάβη στους πνεύμονές σας», αναφέρουν οι ερευνητές.
«Αυτές οι χημικές ουσίες είναι συνήθως περιττές. Τα πανιά μικροϊνών και το νερό είναι περισσότερο από αρκετά για τους περισσότερους σκοπούς. Οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας θα πρέπει να ρυθμίζουν αυστηρά τα προϊόντα καθαρισμού και να ενθαρρύνουν τους παραγωγούς να αναπτύξουν καθαριστικά που δεν μπορούν να εισπνευστούν».
Παραπομπές
Øistein Svanes et al. Cleaning at Home and at Work in Relation to Lung Function Decline and Airway Obstruction. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine (2018). DOI: 10.1164/rccm.201706-1311OC
Πηγή:scientificallytalking.com