Home SciTalks Βρέθηκε το ασφαλές καταφύγιο των Ευρωπαίων στην εποχή των παγετώνων

Βρέθηκε το ασφαλές καταφύγιο των Ευρωπαίων στην εποχή των παγετώνων

Μια μεγάλη γενετική έρευνα αποκαλύπτει ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που κυριάρχησαν στην Ευρώπη πριν από 30.000 χρόνια αναζήτησαν καταφύγιο από την τελευταία και πιο σφοδρή Εποχή των Παγετώνων σε θερμότερα μέρη, αλλά μόνο εκείνοι που είχαν καταφύγει στην Ιβηρική Χερσόνησο φαίνεται ότι κατάφεραν να επιβιώσουν.

Χρησιμοποιώντας νέα γενετική ανάλυση ευρημάτων προϊστορικών ανθρώπων, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν τη μοίρα του πολιτισμού των Γκραβετιανών, το όνομα που έδωσαν οι ειδικοί στις ομάδες των ανθρώπων που κάποτε περιπλανήθηκαν στην Ευρώπη και παρήγαγαν διακριτικά εργαλεία και τέχνη, όπως τα ηδονικά ειδώλια «Αφροδίτη» που βρέθηκαν σε αρχαίες τοποθεσίες σε όλη την ήπειρο.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που είχε η κλιματική αλλαγή στους κατοίκους της Ευρώπης και η υποχρεωτική μετανάστευση που έπρεπε να κάνουν στην προσπάθεια τους να επιζήσουν. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι όσοι ζούσαν στην Ιταλία όταν ο πάγος επεκτάθηκε προς τα νότια πριν από περίπου 25.000 χρόνια φαινόταν να έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο σε σύγκριση με τις συγγενικές σε αυτούς ομάδες ανθρώπων που ζούσαν στις περιοχές της νότιας Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Όσοι πήγαν δυτικά επέζησαν από την χειρότερη χρονική περίοδο της εποχής των παγετώνων η οποία εμφανίστηκε πριν από περίπου 25 χιλιάδες έτη.
«Προς μεγάλη μας έκπληξη, στην Ιταλία ο πληθυσμός που ήταν παρών εκεί πριν την σφοδρή περίοδο των παγετώνων εξαφανίζεται εντελώς. Δεν τα κατάφεραν» αναφέρει ο Κόσιμο Πόστθ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν στη Γερμανία επικεφαλής της μελέτης.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι πιο σκουρόχρωμοι και με καστανά μάτια Γκραβετιανοί πληθυσμοί της Ιταλίας αντικαταστάθηκαν μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων από πληθυσμούς που έφτασαν εκεί από τα Βαλκάνια και είχαν πιο ανοικτόχρωμο δέρμα και γαλάζια μάτια.  Εντωμεταξύ οι Γκραβετιανοί που επέζησαν από την Εποχή των Παγετώνων στην Ισπανία αναμίχθηκαν με μετανάστες από τις ανατολικές περιοχές της και όταν η Ευρώπη θερμάνθηκε ξανά πριν από περίπου 15 χιλιάδες έτη επανεποίκησαν γρήγορα την ήπειρο από την Ιβηρική έως την Πολωνία και τις Βρετανικές Νήσους, κυριαρχώντας για χιλιάδες χρόνια.

Πηγή: Naftemporiki.gr