Υπάρχουν αντικείμενα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όμως, έχουν πολλές και καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Παρακάτω ακολουθούν 10 εξ αυτών.
Υγρό σαπούνι
Πολλά είδη υγρών σαπουνιών περιέχουν το χημικό στοιχείο τρικλοζάνη, το οποίο έχει συνδεθεί με μία σειρά ασθενειών. Οι ειδικοί τονίζουν πως είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο νερό και ως εκ τούτου φτάνει μέχρι τους ωκεανούς και σκοτώνει βακτήρια, τα οποία αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας.
Κάψουλες καφέ
Οι κάψουλες καφέ προσφέρουν μία εύκολη και οικονομική λύση στους λάτρεις του ροφήματος και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Οι πλαστικές και αλουμινένιες κάψουλες, όμως, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν και εκατομμύρια αυτών καταλήγουν σε χωματερές. Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν ξεκινήσει να παίρνουν μέτρα, με τη Γερμανία, χαρακτηριστικά, να απαγορεύει τη χρήση τους δημόσια κτήρια.
Οδοντόκρεμα
Ανακαλύφθηκε πως πολλές οδοντόκρεμες περιέχουν πλαστικά μικροσφαιρίδια, τα οποία καταλήγουν στους ωκεανούς έχοντας καταστροφικά αποτελέσματα στην θαλάσσια ζωή και το υδάτινο περιβάλλον. Τα πλαστικά μικροσφαιρίδια δεν είναι βιοδιασπώμενα και είναι εξαιρετικά μικρά για να μπορέσουν να εγκλωβιστούν στο σύστημα ελέγχου νερών.
Τσόπστικς (ελληνιστί ξυλάκια)
Η ανάγκες της Κίναςγια τσόπστικς «δολοφονούν» τα δάση της χώρας. Σχεδόν 4 εκατομμύρια δέντρα θυσιάζονται κάθε χρόνο για να φτιαχτούν 57 δισεκατομμύρια τσόπστικς. Τα ξυλάκια εγείρουν και αντιδράσεις για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς φέρεται να παράγονται σε «στρατόπεδα» εργασίας.
Υγρά Μαντιλάκια
Ακόμη ένα δημοφιλές προϊόν, το οποίο έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Παρότι ορισμένοι κατασκευαστές τονίζουν πως τα προϊόντα τους διαλύονται πολύ εύκολα, η πραγματικότητα είναι πολλές φορές διαφορετική. Όταν μη βιοδιασπώμενα υγρά μαντιλάκια πετιούνται σε τουαλέτες, μπορούν να μπλοκάρουν όλο το αποχετευτικό σύστημα.
Πλαστικές σακούλες
Οι πλαστικές σακούλες είναι από τις κυριότερες πηγές μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ειδικοί εκτιμούν πως 1 τρισεκατομμύριο μη-βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες πετιούνται κάθε χρόνο, καταλήγουν στα ύδατα ή διοχετεύουν τοξικά χημικά όταν καίγονται.
Μπαταρίες
Οι μπαταρίεςπεριέχουν ένα «φονικό κοκτέιλ» χημικών στοιχείων, όπως κάδμιο, μόλυβδο και υδράργυρο, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις. Αν οι μπαταρίες καούν, τότε τα στοιχεία απελευθερώνονται στον αέρα και αυξάνονται δραματικά οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
Φακελάκια με τσάι
Τα παραδοσιακά φακελάκια με τσάιπεριέχουν πλαστικά τα οποία, επίσης, μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον. Στις ημέρες μας, όμως, οι εταιρίες παραγωγής προσπαθούν να φτιάξουν φακελάκια από πολυαιθυλένιο ή νάιλον.
Υλικό πακεταρίσματος
Το φελιζόλ που χρησιμοποιείται για πακετάρισμα είναι πολύ δύσκολα ανακυκλώσιμο και πολλές είναι οι πόλεις στις ΗΠΑ που έχουν απαγορεύσει τη χρήση του. Ευτυχώς, έχουν αρχίσει και ανακαλύπτονται οικολογικές εναλλακτικές.
Ξυραφάκια
Τα απλά ξυραφάκιαείναι κατασκευασμένα από πλαστικό και ατσάλι. Κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, πετιούνται περίπου 2 δισεκατομμύρια ξυραφάκια.
CNN.GR