Home Τα νέα της Επιστήμης Αυτοδιασπώμενο πλαστικό μπορεί να συμβάλει στη «μάχη» κατά της θαλάσσιας ρύπανσης

Αυτοδιασπώμενο πλαστικό μπορεί να συμβάλει στη «μάχη» κατά της θαλάσσιας ρύπανσης

Επιστήμονες στην Κίνα δημιούργησαν ένα πλαστικόπου διασπάται στο νερό και θα μπορούσε να συμβάλει στην συγκράτηση της ολοένα και πιο σοβαρής ρύπανσης των ωκεανών από πλαστικά.

Το νέο σύνθετο υλικό πολυεστέρα μπορεί να αποσυντεθεί στο θαλασσινό νερό σε μια περίοδο από μερικές μέρες έως αρκετές εκατοντάδες ημέρες, αφήνοντας μικρά μόρια που δεν προκαλούν ρύπανση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τεχνικού Ινστιτούτου Φυσικής και Χημείας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, για πολλά χρόνια οι άνθρωποι επικεντρώνονταν στη λεγόμενη «λευκή ρύπανση» στη στεριά. Η ρύπανση από πλαστικές ύλες στις θάλασσες τραβά την προσοχή των ανθρώπων όταν γίνονται όλο και περισσότερες αναφορές για ζώα της θάλασσας που πεθαίνουν εξαιτίας τους.

Η δημιουργία του νέου υλικού έγινε με τον συνδυασμό διαδικασιών μη-ενζυμικής υδρόλυσης,διάλυσης νερού και βιοδιάσπασης.

Η έρευνα ξεχώρισε πρόσφατα ανάμεσα σε 30 βραβευμένα έργα σε έναν διαγωνισμό καινοτόμων μελλοντικών τεχνολογιών στη Σεντζέν, στην νότια επαρχία της Κίνας Γκουανγκόνγκ. Ο διαγωνισμός ενθάρρυνε νέους Κινέζους επιστήμονες να συλλάβουν πρωτοποριακές τεχνολογίες και να ενεργοποιήσουν την καινοτομία.

Η Κίνα έχει δώσει ύψιστη προτεραιότητα στην οικολογική προστασία του περιβάλλοντος.

cnn.gr