Δεν εμφανίζουν μόνο μερικές μητέρες αλλά και πατέρες κατάθλιψη μετά τη γέννηση του μωρού τους. Περίπου ένας στους 20 νέους μπαμπάδες εκδηλώνει μεταγεννητική κατάθλιψη και μάλιστα η κόρη του (αλλά όχι ο γιος του), όταν φθάσει στην εφηβεία, έχει και αυτή μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ, της Οξφόρδης, του Μπρίστολ και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Ραμτσαντανί του πρώτου, που έκαναν τη https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2719453′); return false;” style=”box-sizing: inherit; margin: 0px; padding: 0px; text-rendering: optimizelegibility; -webkit-font-smoothing: antialiased; font-family: Vegaregular, “Times New Roman”, Times, serif; outline: 0px; background-color: transparent; text-decoration: underline; color: rgb(229, 54, 59);”>σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής «JAMA Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3.200 οικογένειες.
Διαπιστώθηκε ότι στην ηλικία των 18 ετών τα κορίτσια, των οποίων οι πατέρες είχαν εκδηλώσει μεταγεννητική κατάθλιψη, είναι και τα ίδια πιθανότερο να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Ο ίδιος κίνδυνος δεν υπάρχει όμως για τα αγόρια.
Η κατάθλιψη του ενός γονέα ή ακόμη χειρότερα και των δύο μετά τη γέννηση ενός παιδιού διαταράσσει την οικογενειακή ζωή και δημιουργεί συνθήκες στρες για όλους, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Γιατί οι συνέπειες είναι ορατές μόνο στις κόρες αλλά όχι στους γιούς, δεν είναι σαφές.
Οι ερευνητές επισήμαναν πως η μελέτη τους αναδεικνύει ότι το πρόβλημα της μεταγεννητικής κατάθλιψης δεν αφορά μόνο τις μητέρες, όπως ευρέως πιστεύεται, αλλά και τους πατέρες, ενώ μπορεί να έχει και αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για τις κόρες.