Η Novartis Pharma Services Inc. Κύπρου, υπό την αιγίδα της Νευρολογικής Εταιρείας Κύπρου, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε στο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη ενημερωτικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού για τη νόσο της ημικρανίας με κεντρικό μήνυμα το #speakyourmigraine, η οποία θα διαρκέσει από τις 18 Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος του έτους.
Στο διάστημα αυτό θα αναρτηθεί διαδικτυακά μια σειρά δημοσιεύσεων που αφορούν όλες τις κοινωνικές, προσωπικές, επαγγελματικές και οικονομικές πτυχές της ημικρανίας.
Κύριος στόχος της εκστρατείας είναι, μέσω μιας ολοκληρωμένης δικτυακής καμπάνιας, να παροτρυνθούν οι πάσχοντες να μιλήσουν ανοιχτά για τη νόσο ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι σε καμμιά περίπτωση δεν είναι μόνοι τους απέναντι στην ημικρανία και στις επιπτώσεις της, αλλά μέσω της αναζήτησης εξειδικευμένης καθοδήγησης από τον νευρολόγο μπορούν να διεκδικήσουν την ποιότητα που τους αξίζει στην καθημερινή τους ζωή και το δικαίωμά τους να μιλήσουν ανοιχτά για τη νόσο της ημικρανίας.
H ενημερωτική εκστρατεία, που τελεί υπό την αιγίδα του έντιμου Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, διεξάγεται στο πλαίσιο της Ημέρας Δράσης για την Ημικρανία που έχει καθιερωθεί ως η 12η Σεπτεμβρίου από το 2006
με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ημικρανίας και Κεφαλαλγίας (EMHA).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει την ημικρανία ως μία από τις πιο εξουθενωτικές ασθένειες και στη Μελέτη για την Παγκόσμια Επιβάρυνση από τη Νόσο (Global Burden of Disease Study) προέκυψε ότι η ημικρανία αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες απώλειας ετών λόγω αναπηρίας.
Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης αναδείχθηκε ο αντίκτυπος της ημικρανίας σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής δραστηριότητας των ασθενών.
Κατά τον χαιρετισμό του εκ μέρους του υπουργού Υγείας ο Δρ. Κυριάκος Χατζηοδυσσέως πρώτος ιατρικός λειτουργός, αφού εξέφρασε τη χαρά και την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία για την ενημερωτική εκστρατεία αναφέρθηκε στα ποσοστά των επιπτώσεων της ημικρανίας σε όλους τους τομείς της ζωής ενός πάσχοντος συγκεκριμένα, όπως εξέφρασε κατά τον χαιρετισμό της, το 45% των πασχόντων απουσιάζουν λόγω της ημικρανίας από οικογενειακά και κοινωνικά γεγονότα, το 52% των γονέων με ημικρανία υποστήριξαν ότι η νόσος αύξησε την πιθανότητα να διαπληκτιστούν με τα παιδιά τους και το 36% των ατόμων με ημικρανία θεωρεί ότι θα ήταν καλύτεροι σύντροφοι χωρίς τους πονοκεφάλους.
Με αυτά ως δεδομένα υποστήριξε ότι η ημικρανία είναι η 3η αιτία πρόκλησης αναπηριών σε άτομα κάτω των 50 ετών κάτι που επιφέρει πέρα από το ατομικό-προσωπικό κόστος του πάσχοντα και ένα τεράστιο οικονομικό κόστος, το οποίο προκύπτει συνεπεία της απώλειας ενός διόλου ευκαταφρόνητου αριθμού εργατοωρών.
Εν συνεχεία ο πρόεδρος της Νευρολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Γεώργιος Καπονίδης, εστίασε στη νόσο της ημικρανίας, αναδεικνύοντας ότι η ημικρανία είναι μια χρόνια νευρολογική ασθένεια, η οποία εκδηλώνεται με κρίσεις έντονου πονοκεφάλου, συνήθως συνοδευόμενου από συμπτώματα όπως δυσανεξία σε φως, ήχους ή οσμές, ναυτία ή και εμετούς και ανάγκη για περιορισμό δραστηριοτήτων ή και κατάκλισης.
Παράλληλα ανέφερε ότι συνήθως η ημικρανία αρχίζει στην εφηβεία και προσβάλει κυρίως τα άτομα ηλικίας 35 έως 45 ετών.
Μπορεί να εμφανιστεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, αλλά είναι συχνότερη στις γυναίκες, με μία αναλογία περίπου 2:1, λόγω των ορμονικών επιδράσεων.
Σε μερικούς εμφανίζεται ήδη από την παιδική ηλικία. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί αργότερα στη ζωή μίας γυναίκας ή ενός άνδρα, ακόμη και στη μέση ηλικία ή και τα επόμενα έτη, κατέληξε ο Δρ. Καπονίδης.
Τέλος η αναγνώριση και η θεραπεία της ημικρανίας παραμένουν ανεπαρκείς και πάνω από το 50% των ανθρώπων με ημικρανία δεν έχουν λάβει διάγνωση γεγονός που ανάγει σε μέγιστη ανάγκη την εκστρατείας ενημέρωσης για την ημικρανία και την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού, των αδιάγνωστων ασθενών, των εργοδοτών, καθώς και της ίδιας της πολιτείας.