Τα τσιγάρα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη και σχιζοφρένεια, σύμφωνα με έρευνα.
Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το κάπνισμα είναι συχνότερο σε άτομα με ψυχικές παθήσεις. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν το κάπνισμα μπορεί να είναι ένας παράγοντας που προκαλεί τέτοια προβλήματα ή είναι απλά μια μορφή αυτοθεραπείας μεταξύ εκείνων που ήδη ζουν με κακή ψυχική υγεία.
Οι επιστήμονες λένε ότι έχουν ξεκαθαρίσει τώρα το θέμα αυτό. “Αυτό που βρήκαμε ήταν ότι υπήρχαν ενδείξεις για αιτιώδη αποτελέσματα και στις δύο κατευθύνσεις”, δήλωσε ο Dr Robyn Wootton, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
Ο Wootton είπε ότι ενώ οι σοβαρές φυσικές συνέπειες του καπνίσματος ήταν ήδη γνωστές, η νέα έρευνα υπογράμμισε τη σημασία της αποτροπής της έναρξης της συνήθειας αυτής από τους ανθρώπους και την παροχή βοήθειας στους καπνιστές να σταματήσουν για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία.
“Φυσικά, εάν [το κάπνισμα] κάνει επίσης τον κίνδυνο της ψυχικής ασθένειας χειρότερο τότε θα πρέπει να βοηθάμε τα άτομα που έχουν ήδη προβλήματα ψυχικής υγείας να σταματήσουν την συνήθεια αυτή», είπε.
Γράφοντας στο περιοδικό Psychological Medicine, ο Wootton και οι συνεργάτες του αναφέρουν πώς συγκρίνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης ή σχιζοφρένιας μεταξύ ατόμων με ή χωρίς γενετική προδιάθεση για το κάπνισμα. Καθώς αυτές οι γενετικές παραλλαγές κατανέμονται τυχαία σε ολόκληρο τον πληθυσμό – και δεν μεταβάλλονται από παράγοντες όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το εισόδημα, η άσκηση ή άλλα θέματα υγείας – η προσέγγιση είναι ένας τύπος φυσικού πειράματος που μειώνει τις πιθανότητες οποιουδήποτε συνδέσμου να υποχωρεί σε άλλους παράγοντες .
Η ομάδα επικεντρώθηκε σε 378 γενετικές παραλλαγές που έχουν συνδεθεί προηγουμένως με το καπνίσμα, καθώς και 126 γενετικές παραλλαγές που η ομάδα τις σύνδεσε με ψηλό ποσοστό καπνίσματος καθ’ όλη την διάρκεια της ζωή.
Ο Wootton και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν στη συνέχεια δύο ξεχωριστές γενετικές βάσεις δεδομένων, μεταξύ των οποίων χιλιάδες άτομα με σχιζοφρένεια και το άλλο με χιλιάδες άτομα με μεγάλη κατάθλιψη, διερευνώντας με αυτό τον τρόπο αυτό το εάν ο κίνδυνος τέτοιων καταστάσεων συνδέεται με τις γενετικές παραλλαγές του καπνίσματος.
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι τόσο η έναρξη του καπνίσματος όσο και τα υψηλότερα επίπεδα καπνίσματος συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο τόσο της κατάθλιψης όσο και της σχιζοφρένειας. Για παράδειγμα, ένα άτομο που κάπνιζε 20 τσιγάρα την ημέρα για 15 χρόνια αλλά στη συνέχεια δεν καπνίζει για 17 χρόνια είχε περισσότερες από δύο φορές τις πιθανότητες να αναπτύξει σχιζοφρένεια και σχεδόν δύο φορές τις πιθανότητες ανάπτυξης κατάθλιψης σε σχέση με κάποιον που δεν είχε καπνίσει ποτέ.
Ωστόσο, η μελέτη έχει περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου ότι επικεντρώθηκε σε ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής.
Ο Wootton δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να διερευνήσει πώς το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας και κατάθλιψης, αλλά μια πιθανότητα ήταν ότι η νικοτίνη επηρεάζει μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με προβλήματα ψυχικής υγείας. Αυτό είναι σημαντικό, πρόσθεσε, καθώς η νικοτίνη βρίσκεται επίσης και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Η χρήση κάνναβης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξήγηση των ευρημάτων, επειδή η κάνναβη υψηλής αντοχής είχε προηγουμένως προταθεί για να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας και όσοι καπνίζουν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξάρτησης από την κάνναβη.
Ο Δρ Ιάν Χάμιλτον, ειδικός στον εθισμό και την ψυχική υγεία του Πανεπιστημίου του York, δήλωσε: «Ενώ οι φυσικές βλάβες του καπνίσματος είναι γνωστές, η έρευνα αυτή δείχνει τους κινδύνους ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τη χρήση καπνού. Αυτός ο κίνδυνος πρέπει να γνωστοποιείται ευρέως, αλλά ιδιαίτερα στα παιδιά σχολικής ηλικίας που ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν το κάπνισμα. “
Πηγή: theguardian.com