Το αξιόλογο ερευνητικό έργο επιστημόνων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Κύπρο, ανέδειξε για ακόμη μία φορά το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), στο πλαίσιο του κορυφαίου ετήσιου θεσμού των «Κυπριακών Βραβείων Έρευνας», επιβραβεύοντας για δωδέκατη συνεχή χρονιά ερευνητές που επιδεικνύουν σημαντικά, διεθνούς επιπέδου αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, η τελετή απονομής των «Κυπριακών Βραβείων Έρευνας ΙδΕΚ» και των «Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρη Συλλούρη, και επιφανών προσωπικοτήτων του πολιτικού, επιχειρηματικού και επιστημονικού κόσμου της Κύπρου.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της απονομής ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙδΕΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης των βραβείων, κ. Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε ότι «η φετινή χρονιά ήταν μια από τις πλέον επιτυχημένες από την έναρξη του θεσμού αφού συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός αιτήσεων, το εύρος των οποίων χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλομορφία και αναβαθμισμένο επίπεδο με αποτέλεσμα την αύξηση του βαθμού δυσκολίας στην επιλογή των νικητών». «Η σύζευξη της έρευνας και η καινοτομίας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των σύγχρονων επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κοκκινος ανέφερε επίσης, ότι το ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό της Κύπρου αποτελεί ένα εκ των σημαντικότερων της πλεονεκτημάτων και η επένδυση σ’ αυτό μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας στις σημερινές μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Οι νικητές των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας 2019
Στην κατηγορία του Διακεκριμένου Ερευνητή 2019 στη θεματική ενότητα «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες», το βραβείο απονεμήθηκε στον Δρ Τιμόθεο Παπαδόπουλο, Καθηγητή του Τμήματος Ψυχολογίας και Ιδρυτικό Μέλος του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου για το σημαντικό και μακροχρόνιο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο στη μελέτη των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, που ανοίγει το δρόμο σε καινοτόμες εφαρμογές οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής παιδιατρικών πληθυσμών.
Στην κατηγορία του Νέου Ερευνητή 2019 στη θεματική ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική», το βραβείο απονεμήθηκε στον Δρ Ανδρέα Στυλιανού, μεταδιδακτορικό ερευνητή του Εργαστηρίου Βιοφυσικής του Καρκίνου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η έρευνά του στοχεύει στη διαφοροδιάγνωση και σταδιοποίηση των καρκινικών βλαβών και στην υποστήριξη της διαμόρφωσης θεραπευτικής στρατηγικής, ειδικά σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος και του μελανώματος.
Στη Δρα Χρυστάλλα Αντωνίου απονεμήθηκε το βραβείο στην κατηγορία του Νέου Ερευνητή 2019 στη θεματική ενότητα «Επιστήμες Ζωής». Η Δρα Αντωνίου βραβεύθηκε για την ερευνητική της σταδιοδρομία, σε θέματα που αφορούν την προσαρμογή της γεωργίας στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες και ιδιαίτερα στην φυσιολογία καταπονήσεων των φυτών, με έμφαση στη σκληραγώγησή τους μέσω χημικών διεγερτών.
Στην κατηγορία του Νέου Ερευνητή 2019 στη θεματική ενότητα «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες», το βραβείο απονεμήθηκε στη Δρα Βενετία Αργυροπούλου. Η έρευνά της εστιάζει στους τομείς του διεθνούς και ευρωπαϊκού οικονομικού δικαίου, συμβάλλοντας στη βελτίωση του κυπριακού και ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, του επιχειρηματικού – επενδυτικού περιβάλλοντος και της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ΙδΕΚ καθιέρωσε τα Βραβεία Έρευνας από το 2007, ως μέρος των πρωτοβουλιών του για καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας ενώ αποτελούν την κορυφαία τιμητική διάκριση στον τομέα της έρευνας στην Κύπρο. Σε αυτό το διάστημα βραβεύτηκαν και ξεχώρισαν δεκάδες προσωπικότητες, ανάμεσα σε εκατοντάδες αξιόλογες συμμετοχές, αποδεικνύοντας ότι η Κύπρος είναι ένας ολοζώντανος πυρήνας έρευνας και καινοτομίας που διαθέτει αφενός το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και αφετέρου τις δυνατότητες για διακρίσεις και πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο τεχνολογικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.