Μια ομάδα ερευνητών με έδρα την Ιταλίαανακάλυψε «αδιάσειστα στοιχεία» σύμφωνα με τα οποία οι αφρικανικοί πιγκουίνοι χρησιμοποιούν γλωσσικά μοτίβα παρόμοια με τα δικά μας. Πρόκειται για την πρώτη φορά που προκύπτει κάτι τέτοιο για κάποιο ζώο εκτός από τον ανθρωποειδή πίθηκο.
Στις περισσότερες ανθρώπινες γλώσσες, οι λέξεις που χρησιμοποιούνται πιο συχνά είναι σύντομες. Πάρτε για παράδειγμα τις λέξεις, «το», «με», «και», «ένα». Φαίνεται πως το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στη γλώσσα των πιγκουίνων.
Η ομάδα ηχογράφησε 590 ομιλίες 28 ενήλικων αφρικανικών πιγκουίνων σε τρεις διαφορετικές αποικίες ιταλικών ζωολογικών κήπων. Πρόκειται για «τραγούδια» τα οποία απαγγέλλουν οι πιγκουίνοι κατά τη διάρκεια της εποχής του ζευγαρώματος.
Οι ήχοι των τραγουδιών είναι παρόμοιοι με το γκάρισμα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, και είναι υπεύθυνοι για το διόλου κολακευτικό προσωνύμιο αυτών των -κατά τα άλλα- πολύ συμπαθητικών αλλά ανήμπορων για πτήσεις- πουλιών: γάιδαροι πιγκουίνοι.
Η έρευνα έδειξε ότι οι φωνητικές ακολουθίες της ομιλίας τους περιέχουν τρεις ξεχωριστές συλλαβές διαφορετικού μήκους, με τις «λέξεις» που χρησιμοποιούνται περισσότερο να είναι οι πιο σύντομες, ενώ οι μεγαλύτερες προτάσεις αποτελούνται από μικρότερες συλλαβές.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό δείχνει ότι η ομιλία των πιγκουίνων μοιράζεται δύο χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ομιλίας: ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι οι μικρότερες, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η πρόταση, τόσο πιο σύντομοι είναι οι ήχοι μέσα σε αυτήν.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology Letters δείχνει ότι οι πιγκουίνοι χρησιμοποιούν τις συλλαβές τους προκειμένου να μιλήσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία, καταφεύγοντας στις πιο σύντομες για τα πιο συνηθισμένα καλέσματά τους.
Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βρίσκουν ότι η γλώσσα των πιγκουίνων έχει κοινά χαρακτηριστικά με την ανθρώπινη.
Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι συναντιούνται στις ακτές της Νότιας Αφρικής και της Ναμίμπια.
Έρευνα: Do penguins’ vocal sequences conform to linguistic laws?