Η Moderna Therapeutics, εταιρεία βιοτεχνολογίας που εδρεύει στο Cambridge, έχει αποστείλει τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου COVID-19. Το εμβόλιο δημιουργήθηκε μόλις 42 ημέρες αφότου η γενετική ακολουθία του ιού COVID_19, που ονομάζεται SARS-CoV-2, κυκλοφόρησε από του Κινέζους ερευνητές στα μέσα Ιανουαρίου. Τα πρώτα φιαλίδια απεστάλησαν στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Ασθενειών (NIAID), μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) στη Bethesda (USA), το οποίο θα ετοιμάσει το εμβόλιο για ανθρώπινες δοκιμές από τον Απρίλιο.
Οι επιστήμονες του NIH (National Institutes of Health – USA) άρχισαν επίσης να δοκιμάζουν ένα φάρμακο που ονομάζεται remdesivir που είχε αναπτυχθεί για το ιό Ebola, σε έναν ασθενή που έχει μολυνθεί από το SARS-CoV-2.
Η δοκιμή αυτή είναι η πρώτη που θα δοκιμάσει ένα φάρμακο για τη θεραπεία του COVID-19 και της προσπάθειας αυτής θα ηγηθεί ομάδα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα. Ο πρώτος ασθενής που προσφέρθηκε εθελοντικά για την πρωτοποριακή μελέτη είναι ένας επιβάτης ο οποίος μεταφέρθηκε πίσω στις ΗΠΑ μετά από θετική ένδειξη για την ασθένεια. Άλλοι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με το COVID-19 και έχουν νοσηλευθεί θα είναι επίσης μέρος της μελέτης.
Το Remdesivir έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ζώα που μολύνθηκαν με δύο παρόμοιους ιούς, το ένα υπεύθυνο για σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και άλλο για την πρόκληση αναπνευστικού συνδρόμου στη Μέση Ανατολή (MERS). Οι εθελοντές θα επιλεχθούν τυχαία για να λάβουν είτε το φάρμακο είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo) ενδοφλέβιο για 10 ημέρες ενώ ακολούθως θα κάνουνε εξετάσεις αίματος και σάλιου κάθε δύο ημέρες για να παρακολουθήσουν την ποσότητα του ιού στο σώμα τους. Ακόμη και αν το φάρμακο παρουσιάζει κάποια αποτελεσματικότητα στη διατήρηση των επιπέδων του SARS-CoV-2 στο αίμα, θα μπορούσε να συμβάλει στη συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού.
Το εμβόλιο της Moderna κατά του COVID-19 αναπτύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ επειδή βασίζεται σε μια σχετικά νέα γενετική μέθοδο που δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες ιού. Αντ ‘αυτού, το εμβόλιο είναι συσκευασμένο με mRNA, το γενετικό υλικό που προέρχεται από το DNA και παράγει πρωτεΐνες.
Το Moderna γεμίζει το εμβόλιο με γενετική πληροφορία έτσι ώστε να κωδικοποιεί τις σωστές πρωτεΐνες του κοροναϊού, οι οποίες στη συνέχεια χορηγούνται με ένεση στο σώμα. Τα ανοσοκύτταρα στους λεμφαδένες μπορούν να επεξεργαστούν αυτό το mRNA (γενετική πληροφορία) και να αρχίσουν να παράγουν την πρωτεΐνη με τον σωστό τρόπο, ώστε τα άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού να τα αναγνωρίσουν και να τα καταστρέφουν.
Όπως δήλωσε ο Δρ Stephen Hoge, πρόεδρος της Moderna, στο TIME, το mRNA είναι πραγματικά ένα μόριο λογισμικού στη βιολογία. Έτσι το εμβόλιο μας είναι σαν το πρόγραμμα λογισμικού στο σώμα, το οποίο στη συνέχεια πηγαίνει και κάνει τις πρωτεΐνες που μπορούν να δημιουργήσουν μια ανοσοαπόκριση. ” Αυτό σημαίνει ότι αυτή η μέθοδος εμβολίου μπορεί να κλιμακωθεί γρήγορα, εξοικονομώντας κρίσιμο χρόνο όταν εμφανιστεί μια νέα ασθένεια όπως το COVID-19 και αρχίζει να μολύνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Πηγή: TIME