Στην επιλογή της Ελλάδας να μην διεξάγει μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο ίδιος τόνισε ότι για την «επιβεβαίωση της νόσου χρησιμοποιούνται τα εργαστηριακά τεστ, ο μοριακός έλεγχος. Τα ίδια κριτήρια έχουν υιοθετήσει και διεθνείς οργανισμοί».
«Πολλοί επικαλούνται κάποιες χώρες για τα πολλά τους τεστ, αλλά αυτά αφορούν νεαρούς και διαστρεβλώνουν τα πραγματικά στοιχεία της νόσου. Επίσης όταν είσαι στην περίοδο επώασης όλα τα τεστ είναι αρνητικά. Και για να γίνει ακόμα πιο περίπλοκη η εικόνα κάποιοι μολύνονται και καταπολεμούν τον ιό χωρίς να αισθανθούν καθόλου άρρωστοι. Όπως καταλαβαίνεται είναι αδύνατον να αναγνωρίσουμε όλα αυτά τα άτομα χωρίς να ελέγχουμε μαζικά όλους, δηλαδή 10 εκ. 700 χιλιάδες Έλληνες κάθε μέρα. Πρώτον είναι αδύνατον και δεύτερον λάθος σπατάλη των πόρων. Ο μαζικός έλεγχος μου θυμίζει το πείραμα της Ισλανδίας, μιας χώρας με έναν πολύ μικρό πληθυσμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τεστ σε πιο μεγάλη ομάδα πληθυσμού, στο άμεσο μέλλον, αλλά και με ειδικό επιδημιολογικό σκοπό.
Ωστόσο, για την ώρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως στην Ελλάδα παραμένουμε στη φάση του μετριασμού μετάδοσης του κοροναϊού. «Σε αυτή τη φάση η φυσική απόσταση είναι πιο αποτελεσματική από τα τεστ» είπε.
Ταυτόχρονα ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, επεσήμανε για μια ακόμη φορά, ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, τα οποία μπορούν να δείξουν με ασφάλεια εάν κάποιος έχει πράγματι περάσει τη νόσο COVID-19 και έχει αναπτύξει αντισώματα.
Πηγή: ToVima.gr