Home Τα νέα της Επιστήμης Ο ΠΟΥ κάλεσε τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουν «την κόπωση» των...

Ο ΠΟΥ κάλεσε τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουν «την κόπωση» των πολιτών απέναντι στην πανδημία

Τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη κάλεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κόπωση των πολιτών απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την ανάσχεση της εξάπλωσής της.

Να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες, πράγμα που οδηγεί στην υιοθέτηση νέων περιοριστικών μέτρων, κάποια εκ των οποίων ίσχυαν την περίοδο του πρώτου lockdown και μετά είχαν αρθεί.

«Βάσει δεδομένων έρευνας που έγινε σε χώρες της περιοχής παρατηρούμε, χωρίς έκπληξη, ότι η κόπωση των ερωτηθέντων αυξάνει (…) εκτιμούμε σήμερα ότι σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 60%», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε, ο οποίος τόνισε ότι οι πολίτες έχουν κάνει «τεράστιες θυσίες» εδώ και οκτώ μήνες.

«Το κόστος αυτών (των θυσιών) ήταν τεράστιο και μας εξάντλησαν όλους, όπου κι αν ζούμε, ό,τι κι αν κάνουμε. Σε αυτές τις συνθήκες είναι εύκολο και φυσικό να αισθάνεται κανείς απαθής και χωρίς κίνητρο», πρόσθεσε ο Κλούγκε.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή «η κόπωση», οι αρχές θα πρέπει να ακούσουν την κοινή γνώμη και να βρουν σε συνεργασία μαζί της λύσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας covid-19, το επίπεδο μετάδοσης της οποίας παραμένει υψηλό σε όλη την Ευρώπη.

«Πρέπει να απαντήσουμε στις ανάγκες μας με νέα και καινοτόμα μέσα. Ας είμαστε δημιουργικοί και γενναίοι για να το καταφέρουμε», σημείωσε ο ίδιος.

Ο ΠΟΥ περιλαμβάνει στην περιοχή της Ευρώπης 53 χώρες, ανάμεσά τους και τη Ρωσία, στις οποίες έχουν καταγραφεί συνολικά μέχρι στιγμής 6,2 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού και σχεδόν 241.000 θάνατοι.

Συναγερμός στο Παρίσι

Κλείνουν από σήμερα και για δεκαπέντε ημέρες τα μπαρ και τα καφέ στο Παρίσι, καθώς από προχθές η περιφέρεια της γαλλικής πρωτεύουσας κηρύχθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού εξαιτίας της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού. Στο Παρίσι κλείνουν για 15 ημέρες από σήμερα τα μπαρ και τα καφέ, ωστόσο τα εστιατόρια και τα μπαρ που σερβίρουν φαγητό θα παραμείνουν ανοιχτά, θα λειτουργούν όμως μέχρι τις 22:00, με νέα μέτρα ασφαλείας και με καταγραφή των στοιχείων επικοινωνίας των πελατών τους. Τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων στη γαλλική πρωτεύουσα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 50% σε πληρότητα, ενώ θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην τηλεργασία.

Σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια οι συναθροίσεις περιορίζονται στα δέκα άτομα, ενώ απαγορεύονται οι γαμήλιες δεξιώσεις, τα φοιτητικά πάρτι και άλλες οργανωμένες εκδηλώσεις σε ενοικιαζόμενους χώρους. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλη τη χώρα, ενώ ειδικά στο Παρίσι και στις γύρω περιοχές η μάσκα είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους για όλους άνω των 11 ετών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP