Το Ινστιτούτο Κύπρου έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκπόνηση υψηλής ποιότητας έρευνας στην αρχαιολογική επιστήμη και την πολιτιστική κληρονομιά, μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης.
Το νέο χρηματοδοτούμενο ερευνητικό έργο, με το ακρώνυμο PlaCe-ITN, στοχεύει στην εκπαίδευση νέων ερευνητών στις αρχαιολογικές επιστήμες και συγκεκριμένα στη διεπιστημονική μελέτη κονιαμάτων και κεραμικής, τα οποία αποτελούν τα πιο ευρέως διαδεδομένα υλικά σε κάθε αρχαιολογική ανασκαφή.
Το ερευνητικό πρόγραμμα θα εστιάσει στη διαχρονική μελέτη της τεχνολογίας κατασκευής κονιαμάτων και κεραμικής στην ανατολική Μεσόγειο, από την προϊστορία μέχρι και τους νεότερους χρόνους, καθώς και στις πολλαπλές χρήσεις και την προέλευση των κεραμικών τεχνέργων. Το PlaCe-ITN έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια και ημερομηνία έναρξης την 1η Μαρτίου 2021. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων Marie Skłodowska-Curie για στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Ινστιτούτο Κύπρου θα συνεργαστεί με επτά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από τέσσερις χώρες, δημιουργώντας ένα υψηλού κύρους δίκτυο συνεργασίας. Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Κύπρου θα συντονίσει την κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» της Ελλάδας, η Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το University College London του Ηνωμένου Βασιλείου, το Katholieke Universiteit Leuven του Βελγίου και το Ινστιτούτο Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος PlaCe-ITN θα εργοδοτηθούν 15 διδακτορικοί ερευνητές και θα προσφερθεί μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και οι ερευνητικές δραστηριότητες θα εστιάσουν στην τεχνολογία, την τεχνογνωσία, τις πρώτες ύλες και τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν για την κατασκευή κονιαμάτων και κεραμικής, σε διαφορετικές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, από την προϊστορία μέχρι και τους νεότερους χρόνους. Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Καθηγητής Thilo Rehren του Ινστιτούτου Κύπρου, ενώ τη διαχείριση του προγράμματος έχει αναλάβει η Δρ Μαρία Δικωμίτου-Ηλιάδου.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Thilo Rehren, κάτοχος της έδρας Α. Γ. Λεβέντη στις Αρχαιολογικές Επιστήμες στο Ινστιτούτο Κύπρου, η νέα επιτυχία θα συμβάλει σημαντικά στην ήδη υπάρχουσα δυναμική του Ινστιτούτου Κύπρου στον τομέα των διδακτορικών σπουδών και την εκπόνηση υψηλής ποιότητας έρευνας. Παράλληλα υπέδειξε ότι σε συνεργασία με συναδέλφους από τους ακαδημαϊκούς εταίρους και ερευνητικά ινστιτούτα έχει δημιουργηθεί ένα πολύ δυναμικό δίκτυο κατάρτισης, το οποίο θα κατευθύνει ένα
σημαντικό αριθμό νέων ερευνητών στην εκπόνηση υψηλής ποιότητας έρευνας, εμπλουτίζοντας την επιστημονική μας γνώση για την ιστορία και αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου. Από κοινού με τους τοπικούς και διεθνείς μας εταίρους, ενισχύουμε την επιστημονική μελέτη για την πολιτιστική κληρονομιά της ανατολικής Μεσογείου, και συμβάλλουμε στη διεθνή αναγνώριση της Κύπρου ως ερευνητικού κέντρου με ευρωπαϊκή και περιφερειακή διάσταση, είπε χαρακτηριστικά.
*Το λογότυπο του προγράμματος PlaCe-ITN βασίζεται σε γεωμετρικό μοτίβο από ψηφιδωτό δάπεδο που βρέθηκε στην Οικία του Διονύσου στην Νέα Πάφο, αρχαιολογική θέση η οποία ανήκει στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – Με την ευγενική παραχώρηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου.