Στη Λίμνη Τουλ, στην αλπική περιοχή Βαλαί της Ελβετίας ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, που επιπλέει σε μεγάλο υψόμετρο. Τα πάνελ του παράγουν 50% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με αυτά σε πεδιάδες.
Ο Μαξίμ Ραμστάιν είναι ο πρότζεκτ μάνατζερ της Romande Energie, που είναι υπεύθυνη για το έργο: «Αυτό το πιλοτικό πρότζεκτ παράγει 800.000 κιλοβατώρες ανά έτος, που καλύπτει τις ανάγκες 220 νοικοκυριών».
Εδώ στα 1810 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι ορεινές συνθήκες κάνουν πιο ισχυρή την ηλιακή ακτινοβολία: «Έχουμε μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία στα βουνά. Έχουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες, που σημαίνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Και έχουμε και έντονη λευκαύγεια. Το φως αντανακλάται πολύ στο έδαφος, στον πάγο και το χιόνι» αναφέρει ο Μαξίμ Ραμστάιν, πρότζεκτ μάνατζερ της Romande Energie.
Το πάρκο βρίσκεται πάνω σε έναν υδάτινο ταμιευτήρα και όχι σε μια φυσική λίμνη, κάτι που μειώνει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο: «Αποστραγγίζεται κάθε χρόνο. Γεμίζει από το λιώσιμο των πάγων, την άνοιξη και το καλοκαίρι. Υπάρχει ελάχιστη χλωρίδα και πανίδα. Και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος είναι μικρός» συμπληρώνει ο Ραμστάιν.
Εάν το πιλοτικό αυτό πρότζεκτ έχει επιτυχία, θα επεκταθεί για να παράγει ενέργεια για πάνω από 6.000 νοικοκυριά. Ο Γκιγιόμ Φουκς είναι συνδιευθυντής Ενεργειακών Λύσεων της Romande Energie: «Φτιάξαμε ένα έργο με διάρκεια ζωής 50 έτη, με δύο κύκλους των 25 ετών για τους ηλιακούς συλλέκτες. Το σχέδιό μας είναι να επεκτείνουμε πρώτα το πρότζεκτ στην λίμνη Τουλ και να το επαναλάβουμε σε μια άλλη λίμνη».
Η εταιρία απέσπασε τον Ιανουάριο του 2021 το Βραβείο Watt d’ Or από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ενέργειας της Ελβετίας, που απονέμεται για τον ξεχωριστό ρόλο που έχουν ελβετικές επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας του Euronews σας παρουσιάζουμε ρεπορτάζ και προτάσεις για έναν καλύτερο πλανήτη.