Η ερευνητική ομάδα “Νέα Μέσα, Νόηση και Μάθηση”, στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), θα φιλοξενήσει τα Ellinika Hoaxes σε ένα διαδικτυακό εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαΐου 2022.
Τα Ellinika Hoaxes είναι ο πρώτος πιστοποιημένος οργανισμός για κατάρριψη αναληθών δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο, αλλά και κάθε πηγής ενημέρωσης στην Ελλάδα. Η συντακτική ομάδα αποτελείται από άτομα με εμπειρία στην αναγνώριση και κατάρριψη μύθων, ψευδών ειδήσεων, πλαστών βίντεο ή φωτογραφιών, και απατών. Ο Οργανισμός είναι μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Ελέγχου Γεγονότων (IFCN), του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου κατά της Παραπληροφόρησης (SOMA), και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων (EDΜΟ).
Το εργαστήριο αποτελεί μέρος της σειράς σεμιναρίων JOUREDIS με θέμα την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης μέσω της ψηφιακής δημοσιογραφίας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, όμως απαιτείται εγγραφή.
Εργαστήριο 5: Ο έλεγχος και η επαλήθευση ειδήσεων (fact-checking) ως μέσο αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης και ο ρόλος τους στη σύγχρονη δημοσιογραφία
Ημερομηνία: 5 Μαΐου 2022, 16:00 – 17:00 (διαδικτυακά)
Εγγραφή: https://forms.gle/cvzRBQCLpUrSxMAh8
Περιγραφή: Σε αυτό το εργαστήριο θα εξηγήσουμε τι περιλαμβάνει η έννοια του fact-checking σε πρακτικό επίπεδο, πώς εργάζεται μια σύγχρονη ομάδα fact-checking, ποια είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την επαλήθευση πληροφοριών και ποιοι είναι οι κίνδυνοι της παραπληροφόρησης σε καταστάσεις όπως η τρέχουσα πανδημία. Επίσης θα εξηγηθεί το πώς λειτουργεί το “πρόγραμμα ελέγχου γεγονότων από τρίτους” (3PFC) του Facebook και ποιες παρανοήσεις υπάρχουν για τον ρόλο των ομάδων που συνεργάζονται με το εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος θα γίνει συζήτηση με το κοινό για να αποσαφηνιστούν έννοιες που αφορούν στη διαδικασία του fact-checking και θα λυθούν οι όποιες απορίες προκύψουν κατά την παρουσίαση.
Φιλοξενούμενοι ομιλητές: Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης & Στάμος Αρχοντής, Fact-Checkers, Ellinika Hoaxes
Πληροφορίες για το έργο JOUREDIS
Το έργο JOUREDIS πραγματοποιείται από την ερευνητική ομάδα Νέα Μέσα, Νόηση και Μάθηση του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Media What και το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, επίσης στο ΤΕΠΑΚ. Το έργο υποστηρίζεται από την Ένωση Συντακτών Κύπρου.
Το πρόγραμμα JOUREDIS έχει διάρκεια ένα χρόνο (2021-2022) και χρηματοδοτείται από το U.S. Department of State’s Alumni Engagement Innovation Fund (AEIF). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://jouredis.cut.ac.cy/el/.