Πριν από λίγες μέρες παρουσιάστηκε μια γενετικά τροποποιημένη ντομάτα με αυξημένα επίπεδα της βιταμίνης D. Δεν είναι όμως το μόνο τρόφιμο που δημιουργήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα στα εργαστήρια. Ερευνητές σε όλο τον κόσμο έχουν αναπτύξει μια νέα γενιά τροφίμων που σχεδιάστηκαν για να προσφέρουν έξτρα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά πολλά από αυτά τα τρόφιμα που ονομάζονται «Frankenfoods», δηλαδή τροφές Φρανκεστάιν, αλλά δεν μοιάζουν καθόλου στην όψη αλλά και τις προθέσεις από το μυθιστορηματικό τέρας.
* Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας την προηγμένη τεχνική γονιδιακής «κοπτοραπτικής» CRISPR δημιούργησαν ένα μανιτάρι που δεν αλλοιώνεται το χρώμα του όταν κόβεται σε κομμάτια όπως συμβαίνει με διάφορα είδη μανιταριών και επίσης έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα ράφια των καταστημάτων.
* Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα είδος σιταριού που δεν παράγει ακρυλαμίδια, τις χημικές ουσίες που εμφανίζονται στο ψωμί όταν αυτή ψήνεται ή όταν κάνουμε τοστ και η φέτα του ψωμιού αρχίζει να μαυρίζει. Οι ουσίες αυτές έχει διαπιστωθεί ότι έχουν καρκινική δράση.
* Ερευνητές του Ινστιτούτου Skoltech στη Μόσχα κλωνοποίησαν με επιτυχία μια αγελάδα τροποποιώντας τα γονίδια της με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγει υποαλλεργικό γάλα. Με απλά λόγια το γάλα αυτό μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
* Επιστήμονες στο Ισραήλ αναπτύσσουν μέσω της τεχνικής CRISPR ένα μαρούλι με υψηλότερα επίπεδα διαφόρων ευεργετικών για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσιών όπως βιταμίνη C, βήτα καροτίνη, θειαμίνη κ.α.
* Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν γονιδιακές τεχνικές για να αναπτύξουν κύτταρα κότας τα οποία δεν αναπαράγουν τον ιό της γρίπης των πουλερικών. Πολλοί ειδικοί φοβούνται την εμφάνιση μιας πανδημίας γρίπης που θα είναι αποτέλεσμα ενός στελέχους της γρίπης των πουλερικών που θα καταφέρει να μεταπηδήσει από τα πτηνά στον άνθρωπο και θα μεταλλαχθεί σε θανατηφόρο για εμάς.
* Στο εργαστήριο Roslin στη Σκωτία που έγινε διάσημο χάρις στο πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό που δημιουργήθηκε εκεί, το πρόβατο Ντόλι, προσπαθούν να δημιουργήσουν χοίρους ανθεκτικούς στην ασθένεια PRRS του αναπνευστικού συστήματος η οποία αποτελεί την ασθένεια που εξοντώνει περισσότερα ζώα από οποιαδήποτε άλλη σε όλο τον κόσμο.
* Ερευνητές του Ινστιτούτου Βιώσιμης Γεωργίας στην Ισπανία αναπτύσσουν μια ποικιλία σιταριού που τα επίπεδα της γλουτένης που διαθέτει είναι ασφαλή για ασθενείς με κοιλιοκάκη. Πρόκειται για μια ασθένεια που προσβάλει περίπου 1 στα 100 άτομα στα οποία η παρουσία γλουτένης στην διατροφή τους προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας.
Πηγή: naftemporiki.gr