Home Ιατρική-Βιολογία Η εποχή της συμβίωσης με τον κορωνοϊό και το 7ο κύμα

Η εποχή της συμβίωσης με τον κορωνοϊό και το 7ο κύμα

Η εβδομαδιαία πια ανακοίνωση των κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων (και) στη χώρα μας δείχνει ήδη από τις αρχές του περασμένου μήνα πως η συνολική θεώρηση απέναντι στον κορωνοϊό έχει πια ολοκληρωτικά περάσει σε νέο κεφάλαιο παρά τη μεγάλη διασπορά και τα πολλά κρούσματα.

 

«Είμαστε για πρώτη φορά, μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας, στην εποχή της συμβίωσης με τον κορωνοϊό και από αυτή την άποψη δεν έχει πολύ νόημα να μιλάμε πια για κύματα», λέει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και επικεφαλής της 2ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο «Αττικόν».

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως πια οι νοσηλείες αφορούν πολύ περισσότερο στις απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ ενώ και όταν οι ασθενείς, μεγάλοι σε ηλικία στη συντριπτική πλειονότητα τους, βρεθούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σε πολύ μεγάλο βαθμό χάνουν τη ζωή τους από το υποκείμενο νόσημα τους και όχι από τον κορωνοϊό.

 
Η εποχή της συμβίωσης με τον κορωνοϊό και το 7ο κύμα-2

Ο κος Λουκίδης θεωρεί ακόμα πως η διασπορά είναι ήδη πολύ μεγάλη και πως -επιπρόσθετα- η παρακολούθηση της μεγαλύτερης εικόνας είναι πια αρκετά πιο δύσκολη, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι νοσούν ελαφρά και έχουν διαπιστώσει πως νοσούν μόνοι τους, διενεργώντας self test που δεν το έχουν δηλώσει ποτέ.

«Δεν θεωρώ πάντως πως τα τωρινά κρούσματα έχουν περιθώρια να πάνε πολύ πιο πάνω στις αρχές του φθινοπώρου», τονίζει ο ίδιος.

Η αναμονή για μια νέα μετάλλαξη

Ο Δημήτρης Παρασκευής, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, θεωρεί πως αυτό το καλοκαίρι η λογική με την οποία λειτουργεί η κοινωνία είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το περσινό και αυτό έχει να κάνει με τη μεγάλη αποδυνάμωση του κορωνοϊού.

 

«Καταρχάς, εδώ και δύο εβδομάδες είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης», λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Οι νέες εξάρσεις που θα έχουμε τον χειμώνα και η επιστροφή στους κλειστούς χώρους θα συντείνουν σε νέες αυξήσεις των κρουσμάτων, αλλά το πότε θα έχουμε τη νέα έξαρση δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε χρονικά. Περιμένουμε, άλλωστε, να δούμε και αν θα έχουμε κάποια νέα μετάλλαξη και πώς θα αλλάξει αυτό όλους τους συσχετισμούς. Κοντολογίς, θα συνεχίσουμε να έχουμε εξάρσεις και υφέσεις της COVID-19, αλλά πια όλα τα εργαλεία είναι στα χέρια μας».

Η εποχή της συμβίωσης με τον κορωνοϊό και το 7ο κύμα-3

Όπως εξηγεί ο κος Παρασκευής, ήδη η πλειονότητα του κόσμου νοσεί ελαφρά και αυτό θα συνεχιστεί. «Η μεγάλη βαρύτητα πέφτει στις ευπαθείς ομάδες. Αυτούς θα πρέπει να προσέξουμε όλοι» τονίζει ο ίδιος και προσθέτει: «Το καλό είναι πως σε αυτές τις ομάδες μπορεί να αξιοποιηθεί πια ένα μεγάλο οπλοστάσιο: μονοκλωνικά αντισώματα, αντιικά φάρμακα, εμβόλια, αλλά και τα πιο συμβατικά μέσα, όπως οι μάσκες προστασίας».

Μέσα με τέλη Οκτωβρίου το επόμενο κύμα

Για νέο κεφάλαιο στην πανδημία κάνει λόγο και ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Θα δείτε πως στη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ κρούσματα και νοσηλείες θα είναι μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες» σημειώνει.

Κατά τον κο Τζανάκη, είμαστε ήδη σε φάση αποσυμπίεσης και αυτό είναι ένα ευχάριστο νέο αν σκεφτεί κανείς πως βρισκόμαστε στην καρδιά του Αυγούστου με πλήρη ανάπτυξη του τουρισμού.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, πάμε να ξεκινήσουμε με καλό Σεπτέμβριο», λέει με συγκρατημένη αισιοδοξία και εξηγεί πότε αναμένεται το νέο κύμα: «Αν μιλάμε για νέο κύμα, χρονικά το προσδιορίζω στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου. Το φθινόπωρο είναι μια εποχή που “φορτώνουν” οι ιοί και επίσης κάνει την εμφάνιση του και το κρύο».Η εποχή της συμβίωσης με τον κορωνοϊό και το 7ο κύμα-1

»Θα συμφωνήσω πάντως με τον κο Λουκίδη πως σε αυτή τη φάση η συζήτηση για κύματα δεν έχει μεγάλο νόημα μιας και για τους ανθρώπους που είναι ως 65 ετών και έχουν καλά ρυθμισμένα τα θέματα της υγείας του, ο ιός έχει πια ενδημική συμπεριφορά δημιουργώντας συνθήκες απλής νόσησης και κοινού κρυολογήματος».

Όπως και ο κος Παρασκευής, έτσι και ο ίδιος πιστεύει πως από το ερχόμενο φθινόπωρο, το μεγάλο βάρος θα πρέπει να πέσει στους ευάλωτους και στους ευπαθείς, σε όσους είναι μεγάλοι σε ηλικία, σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας – ασθενείς ογκολογικοί, αιματολογικοί, όσοι λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα κτλ.

Πηγή: kathimerini.gr