Επιστήμονες του βρετανικού Κολλεγίου Imperial στο Λονδίνου, με επικεφαλής τον Κύπριο καθηγητή λοιμωδών νόσων και ανοσολογίας, Γιώργο Χριστοφίδη, δημιούργησαν μέσω κατάλληλης γενετικής τροποποίησης κουνούπια που δεν μπορούν πλέον να μεταδώσουν την ελονοσία. Τα εν λόγω κουνούπια, ουσιαστικά επιβραδύνουν την ανάπτυξη του παράσιτου της ελονοσίας στο έντερό τους, κάτι που αποτρέπει τη μετάδοση της νόσου στους ανθρώπους.
Στη μεσημβρινή εκπομπή του Omega «Ενημέρωση Τώρα», μίλησε ο κ. Γιώργος Χριστοφίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων εξήγησε πως πρόκειται για κουνούπια που μεταδίδουν ελονοσία, κυρίως στις χώρες της Αφρικής.
«Το συγκεκριμένο κουνούπι το έχουμε κατασκευάσει με τέτοιο τρόπο, που να μη μπορεί να μεταδώσει την ελονοσία, που είναι ένα παράσιτο. Αν ένα μεταλλαγμένο κουνούπι αναπαραχθεί με ένα κουνούπι έξω στο περιβάλλον, τα παιδιά των δύο θα είναι όλα μεταλλαγμένα. Είναι σαν ένας γρήγορος οδηγός», εξήγησε.
Διευκρινίζοντας πως στην πραγματικότητα ο πληθυσμός των μεταλλαγμένων κουνουπιών που σχεδιάζουν να απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα της Αφρικής, είναι λίγος, δηλαδή μόνο μερικές εκατοντάδες. Ωστόσο αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ακόμη σε δοκιμές.
Ενώ σε περίπτωση που πετύχει, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για διάφορες ασθένειες, σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη.
Δείτε όλα όσα ανέφερε ο Κύπριος καθηγητής: