Η κινεζική εταιρεία Singogen Biotechnology παρουσίασε ένα αρκτικό λύκο που αποτελεί προϊόν κλωνοποίησης. Ο αρκτικός λύκος (Canis lupus arctos), γνωστός και ως λευκός λύκος ή πολικός λύκος, είναι υποείδος του γκρίζου λύκου. Είναι η πρώτη φορά που κλωνοποιείται ένας αρκτικός λύκος ο οποίος δεν βρίσκεται στις λίστες των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Σύμφωνα με την εταιρεία ο αρκτικός λύκος επιλέχθηκε ως ζώο -πιλότος για να δοκιμασθεί η νέα μέθοδος η οποία αν αποδειχθεί αποτελεσματική και ασφαλής θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κλωνοποίηση ζώων που ανήκουν σε είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Οι ερευνητές πήραν κύτταρα από ένα θηλυκό αρκτικό λύκο που ζει ελεύθερος στη φύση και το «ανέμιξαν» με ένα έμβρυο που μεγάλωνε σε ένα κυνηγόσκυλο Μπιγκλ που θεωρείται είδος με καταγωγή από τους αρχαίους λύκους.
Το κουτάβι που γεννήθηκε τον περασμένο Ιούνιο ονομάστηκε Maya αλλά η εταιρεία περίμενε να περάσουν 100 ημέρες ώστε να δουν την πορεία της υγείας και της ανάπτυξης του ζώου. Εχοντας συμπληρώσει τρεις μήνες ζωής η Maya δείχνει απόλυτα υγιής και αναπτύσσεται ομαλά και αποφασίσθηκε η αποκάλυψη του εγχειρήματος και η παρουσίαση του ζώου.
Η εικονιζόμενη Maya είναι πλέον τριών μηνών και μέχρι στιγμής απόλυτα υγιής.
Να σημειωθεί πάντως ότι η φιλοζωική κοινότητα αντιδρά στην πρακτική της κλωνοποίησης ζώων επειδή όπως αναφέρουν οι ακτιβιστές οι διαδικασίες κλωνοποίησης είναι επώδυνες για τα ζώα ενώ επιπλέον τίθονται ηθικού και φιλοσοφικού πεδίου ζητήματα όπως το ότι δεν πρέπει ο άνθρωπος να παίρνει τον ρόλο του Θεού παράγοντας έμβρυα και ζωή με… παρακαμπτήριους και όχι φυσικούς μηχανισμούς αναπαραγωγής. Ο αντίλογος είναι ότι με την κλωνοποίηση μπορεί να σωθεί η ύπαρξη ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Naftemporiki.gr