Μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο που διεξήχθη στο Νοσοκομείο Παίδων John R. Oishei είναι μια από τις πρώτες παγκοσμίως που δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της παραλλαγής Ομικρον κατεγράφησαν λιγότερες και πιο ήπιες περιπτώσεις του σοβαρού πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου στα παιδιά (ΜIS-C) σε σύγκριση με την περίοδο κατά την οποία κυριαρχούσε η παραλλαγή Δέλτα.
Το ΜΙS-C είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή που εμφανίζεται σε παιδιά που είχαν προηγουμένως νοσήσει με COVID-19 με τη θνητότητα εξαιτίας του να είναι της τάξεως του 1%.
Η αλλαγή του τοπίου και οι δύσκολες προβλέψεις
Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Viruses» αποδεικνύει πώς αλλάζει το τοπίο σε ό,τι αφορά το MIS-C σε συνάρτηση με τη συνεχή αλλαγή στο τοπίο των παραλλαγών του ιού που αναδύονται. Οι συγγραφείς της πάντως υπογραμμίζουν ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι μπορεί αυτό το εύρημα να σημαίνει για το μέλλον. «Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση» ανέφερε ο Μαρκ Χίκαρ, κύριος συγγραφέας της μελέτης, ειδικός στα παιδιατρικά μεταδιδόμενα νοσήματα και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Παιδιατρικής στη Σχολή Ιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών Jacobs του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο και προσέθεσε: «Καθώς δεν ξέρουμε για ποιον λόγο τα πρώτα στελέχη του ιού που εμφανίστηκαν προκαλούσαν περισσότερες περιπτώσεις MIS-C και για ποιο λόγο η Ομικρον προκαλεί λιγότερες, είναι δύσκολο να προβλέψουμε αν τα μελλοντικά στελέχη του ιού θα είναι καλύτερα ή χειρότερα». Με την ίδια λογική είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί αν και το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 το οποίο κυριαρχεί ήδη στις ΗΠΑ και εξαπλώνεται σε πολλές άλλες χώρες θα είναι υπαίτιο για αύξηση των περιπτώσεων MIS-C ή όχι.
Ηπιότερα περιστατικά
«Η μελέτη μας είναι μια από τις πρώτες που δείχνουν ότι με την εμφάνιση της Ομικρον το MIS-C έγινε ηπιότερο και πιο σπάνιο. Η συγκεκριμένη τάση συνεχίζεται και το σύνδρομο είναι αυτή τη στιγμή αρκετά σπάνιο, όπως μαρτυρούν οι αδημοσίευτες ακόμη αναφορές συναδέλφων» υπογράμμισε ο δρ Χίκαρ συμπληρώνοντας ωστόσο ότι είναι σημαντικό να υπάρχει επαγρύπνηση καθώς τα νέα στελέχη του SARS-CoV-2 μπορεί να συνδεθούν με αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης ή στη βαρύτητα του MIS-C.
Η αναδρομική μελέτη
Η αναδρομική μελέτη κάλυψε 271 μικρούς ασθενείς που εισήχθησαν στο Νοσοκομείο Παίδων Oishei από τον Αύγουστο του 2021 ως τον Φεβρουάριο του 2022 – μια περίοδο δηλαδή που περιελάμβανε το μεγαλύτερο μέρος του κύματος της Δέλτα καθώς και την κορύφωση του κύματος της Ομικρον (ΒΑ.1).
Σημαντική μείωση του κινδύνου για εμφάνιση του συνδρόμου
Με βάση τα ευρήματα, κατά τη διάρκεια του κύματος της Δέλτα το MIS-C αφορούσε ως και το 12% των εισαγωγών παιδιών με COVID-19 στο νοσοκομείο Oishei ενώ κατά τη διάρκεια του κύματος της Ομικρον αφορούσε μόλις το 6% των εισαγωγών. Συνολικά, στηριζόμενοι σε αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του MIS-C μειώθηκε κατά 32% στο κύμα της Ομικρον σε σύγκριση με το κύμα της Δέλτα.
Στη μελέτη σημειώνεται πως παρότι υπήρξε αύξηση στις νοσηλείες παιδιών στο νοσοκομείο Oishei κατά το κύμα της Ομικρον, οι περιπτώσεις τόσο της COVID-19 όσο και του συνδρόμου MIS-C ήταν σε γενικό πλαίσιο λιγότερο σοβαρές σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Επιπροσθέτως, η διάρκεια της νοσηλείας ήταν μικρότερη κατά τη διάρκεια της περιόδου της Ομικρον.
Μικρό εύρος συμπτωμάτων
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα παιδιά – και κυρίως τα πιο μικρά σε ηλικία παιδιά – που κατέφυγαν στο νοσοκομείο και ήταν θετικά στην COVID-19 αλλά δεν εμφάνιζαν το σύνδρομο MIS-C κατά το κύμα της Ομικρον παρουσίασαν ένα μεγάλο εύρος συμπτωμάτων που περιελάμβαναν επιληπτικές κρίσεις εξαιτίας υψηλού πυρετού καθώς και λαρυγγίτιδα, τραχειίτιδα, βρογχίτιδα. Αντιθέτως τα παιδιά που διαγνώσθηκαν με MIS-C κατά το κύμα της Ομικρον εμφάνισαν μικρότερο εύρος συμπτωμάτων: είχαν στο σύνολό τους πυρετό μαζί με συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και το γαστρεντερικό σύστημα. Ηταν επίσης σημαντικό ότι κανένας από τους ασθενείς της μελέτης δεν πληρούσε κριτήρια που παρέπεμπαν σε νόσο Κawasaki ενώ στην αρχή της πανδημίας το MIS-C εθεωρείτο ότι έδινε παρόμοια συμπτώματα με τη νόσο Kawasaki.
Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι ασθενείς
Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν ότι η πλειονότητα των παιδιών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο Oishei με COVID-19 ή με MIS-C δεν είχαν εμβολιαστεί. Από τα 107 παιδιά που εισήχθησαν με οξεία COVID-19 κατά το κύμα της Ομικρον, η εμβολιαστική κατάσταση κατεγράφη για τα 88 από αυτά. Πέντε ήταν πλήρως εμβολιασμένα και ένα είχε λάβει μια μόνο δόση εμβολίου. Ολα τα υπόλοιπα ήταν ανεμβολίαστα.
Ακρως αποτελεσματικά τα εμβόλια στην πρόληψη της COVID-19 και του συνδρόμου
Mε βάση στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά εμβολιασμών παιδιών της περιοχής, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τα εμβόλια ήταν 87,8%-91,7% αποτελεσματικά στην πρόληψη νοσηλειών εξαιτίας COVID-19 ή MIS-C. «Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι ακόμη και όταν ο ιός υφίσταται μεγάλες αλλαγές, τα εμβόλια είναι άκρως αποτελεσματικά στην πρόληψη των νοσηλειών στα παιδιά» κατέληξε ο δρ Χίκαρ.
Πηγή: tovima.gr