Η απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει νοήμων εξωγήινη ζωή στο γαλαξία μας, ίσως να απαντηθεί τα επόμενα χρόνια. Μία διεθνής ομάδα επιστημόνων και μηχανικών με την ονομασία Applied Physics θεωρεί πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βαρυτικά κύματα για να εντοπίσουμε εξωγήινη τεχνολογία σε μεγάλη κλίμακα.
Προς το παρόν, η αναζήτηση εξωγήινης ζωής περιορίζεται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες αστρικά συστήματα. Ψάχνουμε ηλεκτρομαγνητικά κύματα τα οποία πιθανόν να χρησιμοποιούν οι εξωγήινοι για να επικοινωνούν. Αλλά τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα εξασθενούν με την απόσταση. Τα βαρυτικά κύματα όμως διαφέρουν και μπορούν να εντοπιστούν σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις. Έτσι, αν υπάρχει ένας εξωγήινος πολιτισμός στο γαλαξία μας που παράγει ισχυρά βαρυτικά κύματα, μπορούμε να τον εντοπίσουμε.
Τα βαρυτικά κύματα είναι το μόνο εργαλείο εξερεύνησης του σύμπαντος που έχουμε στη διάθεσή μας και δε βασίζεται στο φως. Παράγονται από σημαντικά γεγονότα, όπως συγκρούσεις μαύρων τρυπών και αστέρων νετρονίων, οι οποίες ταράσουν τη δομή του χωροχρόνου όπως μία πέτρα που ρίχνουμε σε μία λίμνη. Θεωρητικά, οποιοδήποτε αντικείμενο με μάζα επιταχύνει, παράγει βαρυτικά κύματα, αλλά ακόμα και ένας τεράστιος πύραυλος θα παρήγαγε βαρυτικά κύματα τόσο μικρά που δεν μπορούμε να τα εντοπίσουμε με τη σημερινή τεχνολογία.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν το μέγεθος και την ταχύτητα που θα έπρεπε να είχε μία εξωγήινη κατασκευή για να την εντοπίσουμε με τη σημερινή τεχνολογία. Θα έπρεπε να έχει τη μάζα του Δία (318 φορές τη μάζα της Γης) και να επιταχύνει με το 10% της ταχύτητας του φωτός. Αν υπήρχε ένα τέτοιο σκάφος και βρισκόταν σε απόσταση έως 100 kiloparsecs ή 326.000 έτη φωτός από τη Γη, θα μπορούσαμε να το εντοπίσουμε. Και εφόσον η διάμετρος του γαλαξία μας είναι 260.000 έτη φωτός, μπορούμε να καλύψουμε όλα τα αστρικά συστήματα του Milky Way.
Η νέα αυτή μέθοδος δεν περιορίζεται από την τυπική εμβέλεια των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να ερευνήσουμε όλα τα άστρα του Milky Way για warp drives και σύντομα θα μπορούμε να ερευνήσουμε χιλιάδες άλλους γαλαξίες.
Μελλοντικά όργανα εντοπισμού βαρυτικών κυμάτων όπως το Big Bang Observer θα είναι 100 φορές πιο ευαίσθητα από αυτά που διαθέτουμε όπως το LIGO και έτσι η έρευνα των επιστημόνων θα μπορεί να επεκταθεί σε όγκο κατά 106. Στο μέλλον λοιπόν δε θα μπορούμε απλά να ερευνήσουμε πιο μακρινές αποστάσεις, αλλά θα μπορούμε να εντοπίσουμε και μικρότερα αντικείμενα.
Η ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων είναι μία εξειδικευμένη επιστήμη, αν και βρίσκεται ακόμα στα σπάργανά της. Καθώς αναπτύσσεται περαιτέρω η μεθοδολογία, η ευαισθησία των ανιχνευτών μπορεί να γίνει τέτοια που η ανίχνευση αυτών των αντικειμένων να είναι συχνή. Υπό αυτό το πνεύμα θα ήταν ενδιαφέρουσα μία πλήρης έρευνα για τέτοια αντικείμενα. Καλούμε την επιστημονική κοινότητα να συμμετέχει σε αυτό.
Η έρευνα έχει δοθεί προς δημοσίευση στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society και προς το παρόν είναι διαθέσιμη στο arXiv.
Από unboxholics.com