Το θέαμα ενός πυραύλου της SpaceX ψηλά στον ουρανό έκανε και πάλι κάποιους να ξύνουν το κεφάλι τους στο έδαφος.
Μια απόκοσμη γαλάζια σπείρα που εμφανίστηκε στον νυχτερινό ουρανό πάνω από τη Χαβάη την περασμένη Τετάρτη προήλθε πιθανότατα από πύραυλο της αμερικανικής εταιρείας.
Το φαινόμενο καταγράφηκε από κάμερα που λειτουργεί δίπλα στο ιαπωνικό τηλεσκόπιο Subaru στην κορυφή του όρους Μάουνα Κέα στη Χαβάη.
On Jan 18, 2023 (HST), the Subaru-Asahi Star Camera captured a mysterious flying spiral over Maunakea, Hawai`i. The spiral seems to be related to the SpaceX company’s launch of a new satellite.
Watch the video:https://t.co/851Gz7VojV#SubaruTelescope pic.twitter.com/Np58fxpX9e— Subaru Telescope Eng (@SubaruTel_Eng) January 19, 2023
Ο πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύτηκε το πρωί της 16ης Ιανουαρίου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στην Φλόριντα για να θέσει σε τροχιά δορυφόρο GPS του αμερικανικού στρατού.
Τα καυσαέρια του ίδιου πυραύλου φωτογραφήθηκαν μάλιστα και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
«Η σπείρα δείχνει να συνδέεται με την εκτόξευση νέου δορυφόρου από την εταιρεία SpaceX» έγραψαν στο Twitter αξιωματούχοι του ιαπωνικού τηλεσκοπίου.
Η θέση της σπείρας ταιριάζει με τη θέση στην οποία πρέπει να βρισκόταν εκείνη την ώρα το ανώτερο στάδιο του πυραύλου, ανέφερε ο Σκοτ Τίλεϊ, ερασιτέχνης αστρονόμος που παρακολουθεί δορυφόρους.
Ένας παρόμοιος γαλάζιος σχηματισμός είχε προκαλέσει έκπληξη στη Νέα Ζηλανδία λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση ενός Falcon 9 τον περασμένο Ιούλιο.
Σε εκείνη την περίπτωση, η σπείρα αποδόθηκε στην απόρριψη του πλεονάσματος καυσίμων. Το σύννεφο των σταγονιδίων έγινε ορατό επειδή φωτιζόταν από τον ‘Ηλιο, ο οποίος ήταν κρυμμένος κάτω από τον ορίζοντα για τους παρατηρητές στο έδαφος.
«Το ανώτατο στάδιο του πυραύλου πιθανότατα περιστρέφεται γύρω από τον μακρύτερο άξονά του για να σταθεροποιήσει τον προσανατολισμό της πτήσης, εξ ου και η σπείρα» είχε αναφέρει το Spaceweather.com στην περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας. «Παρόμοιες σπείρες είχαν εμφανιστεί και σε προηγούμενες εκτοξεύσεις του Falcon 9».
Όπως αναφέρει το Space.com, τις πρώτες 19 ημέρες του 2023 η SpaceX πρόλαβε να εκτοξεύσει πέντε αποστολές.
Το 2022 διπλασίασε τις επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς και πραγματοποίησε 61 επιτυχείς εκτοξεύσεις.
Πηγή: in.gr