Home Τεχνολογία Ξύλινο μαχαίρι τρεις φορές πιο κοφτερό από τα μεταλλικά ανέπτυξαν επιστήμονες

Ξύλινο μαχαίρι τρεις φορές πιο κοφτερό από τα μεταλλικά ανέπτυξαν επιστήμονες

Την κατασκευή ενός ξύλινου μαχαιριού που είναι 23 φορές φορές πιο σκληρό από το φυσικό αρχικό υλικό ανακοίνωσαν επιστήμονες.

 

Βάσει των ερευνών τους, μάλιστα, το ξύλινο μαχαίρι είναι επίσης περίπου τρεις φορές πιο κοφτερό από τα μεταλλικά μαχαίρια κουζίνας του εμπορίου, είτε αυτά είναι φτιαγμένα από ατσάλι είτε από πλαστικό ή και φυσικό ξύλο. 

Για τη σκλήρυνση του ξύλου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια διαδικασία που εμπεριείχε μία χημική επεξεργασία, πλύσεις με νερό καθώς και ψυχρές και θερμές πρέσες σε ξύλο φιλύρας.

Έπειτα το ξύλο βυθίζεται σε  ένα κατάλληλο για τρόφιμα μεταλλικό έλαιο για να αυξηθεί η ανθεκτικότητά του στο νερό και τέλος το παραγόμενο υλικό «κόβεται» σε σχήμα μαχαιριού.

 

Το ξύλο φιλύρας, ένα μαλακό ξύλο που συνήθως χρησιμοποιείται για την κατασκευή μουσικών οργάνων, επελέγη για την υψηλή του απόδοση μετά την επεξεργασία, εξηγεί ο Τενγκ Λι, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικής Μηχανολογίας στο πανεπιστήμιο του Maryland και επικεφαλής ερευνητής του project.

 

Ο ίδιος προσθέτει ότι η κατασκευαστική διαδικασία είναι εφαρμόσιμη και σε άλλους τύπους ξυλείας. 
 
Οι ερευνητές ήλεγξχαν το μαχαίρι κόβοντας μία μπριζόλα, καθώς και αγγούρι, καρότα, κρεμμύδια και τομάτες. Εργαστηριακά, το ξύλινο μαχαίρι απέδωσε σχετικά καλά.
 
 
 
Θα μπορούσε, όμως, τέτοια ξύλινα μαχαίρια να αντικαταστήσουν τα μεταλλικά; 
 
Ο Δρ Λι, έχει γίνει δέκτης διαφόρων αμφιβολιών σχετικά με την ανάπτυξη ενός τέτοιου προϊόντος. Απαντά ωστόσο ότι με την κατάλληλη συντήρηση το σκληροποιημένο ξύλο μπορεί να έχει μεγαλύτερο κύκλο ζωής από τα αντικείμενα φυσικού ξύλου. Άλλωστε τα ξύλινα μαχαίρια είναι δυνατόν να ακονίζονται όπως ακριβώς και τα μεταλλικά, λέει.
 
Όσον αφορά το κατά πόσον μία τέτοια λύση θα ήταν καλύτερο για το περιβάλλον, ο Λι αναφέρει ότι η παρασκευή μαχαιριών από μέταλλο ή κράμα μετάλλου έχει βαρύ ανθρακικό αποτύπωμα. 
 
Υπάρχουν ωστόσο και περί του αντιθέτου απόψεις, όπως αυτή που εκφράζει ο ο Κρις Πιστόριους, διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας Σιδήρου και Χαλυβοκακατασκευών του πανεπιστημίου Carnegie Mellon. Aναφέρει ότι η περιβαλλοντική επίδραση ενός μεταλλικού μαχαιριού είναι πάρα πολύ μικρή, η δε δυνατότητά του να ανακυκλώνεται συνιστά μεγάλο πλεονέκτημα.
 
Το να αποτιμηθεί πραγματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός μαχαιριού σκληροποιημένου ξύλου θα απαιτούσε μία ανάλυση ολόκληρου του κύκλου ζωής του, αντιτείνει ο Γιέσκο φον Ουίντχαιμ καθηγητής της Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Duke: Μόνο μία ανάλυση από τη «δημιουργία ως τον θάνατο» του προϊόντος μπορεί να μετρήσει το πραγματικό ανθρακικό αποτύπωμά του. 
 
Πηγή: kathimerini.gr