Επιστήμονες δημιούργησαν μια νέα φάση της ύλης, στην οποία ο χρόνος έχει δύο διαστάσεις.
Η δημιουργία μιας «πρόσθετης» διάστασης στο χρόνο θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε την ύλη, καθώς και να βοηθήσει στην κατασκευή κβαντικών υπολογιστών που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Και η περίπλοκη ιδιότητα ανακαλύφθηκε με έναν σχεδόν εξίσου εκπληκτικό τρόπο: με λαμπερά λέιζερ, που αναβοσβήνουν σε ένα μοτίβο παλμών εμπνευσμένων από την ακολουθία Fibonacci, σε άτομα μέσα σε έναν κβαντικό υπολογιστή.
Όταν οι ερευνητές το έκαναν αυτό, βρήκαν την περίεργη φάση της ύλης. Έχει δύο διαστάσεις, αλλά εξακολουθεί να ρέει προς μία μόνο κατεύθυνση, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αυτό φέρνει χρόνια θεωρητικής έρευνας στην πειραματική πραγματικότητα, λένε οι επιστήμονες.
Η έρευνα αναφέρεται σε μια νέα δημοσίευση, «Δυναμική τοπολογική φάση που πραγματοποιήθηκε σε έναν κβαντικό προσομοιωτή παγιδευμένου ιόντος», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.
Η περίεργη φάση της ύλης θα μπορούσε να είναι βασική χρήση για τους επιστήμονες που προσπαθούν να κατασκευάσουν αξιόπιστους κβαντικούς υπολογιστές. Μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο επιτρέποντας υπολογισμούς που θα ήταν πρακτικά αδύνατοι στο παρελθόν, αλλά έχει αποδειχθεί δύσκολο να διασφαλιστεί ότι είναι αξιόπιστοι και αρκετά στιβαροί ώστε να χρησιμοποιούνται στην πράξη.
Στη νέα φάση της ύλης, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται προστατεύονται πολύ καλύτερα από σφάλματα από ό,τι σε άλλα συστήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα σε κβαντικούς υπολογιστές. Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες μπορούν να διατηρηθούν για πολύ περισσότερο, κάτι που με τη σειρά του θα κάνει τον κβαντικό υπολογισμό πολύ πιο πιθανό.
Από Euronews