Η χρήση μάσκας εδώ και δύο χρόνια ήταν ιδιαίτερα ενοχλητική ειδικότερα για αυτούς που φορούσαν γυαλιά καθώς θόλωναν συνεχώς. Τώρα, μία νέα νανοτεχνολογία υπόσχεται να κρατά καθαρά τα γυαλιά σας. Ερευνητές του ETH Zurich χρησιμοποίησαν μία επίστρωση χρυσού που θερμαίνει το γυαλί στους 7.7 βαθμούς Κελσίου, απορροφώντας μεγάλα ποσά υπέρυθρης ακτινοβολίας, κρατώντας τα γυαλιά σας στεγνά σε πολλές συνθήκες υψηλής υγρασίας. Σε αντίθεση με τις συμβατικές μεθόδους οι οποίες περιέχουν υδροφιλικά μόρια, η μέθοδος της επίστρωσης χρυσού αποτρέπει εξ αρχής τη συγκέντρωση υγρασίας.
Η επίστρωση είναι μόλις 10nm σε πάχος και περιέχει ένα στρώμα χρυσού ανάμεσα από οξείδιο του τιτανίου, προστατεύοντας έτσι το χρυσό από τη φθορά. Ο σχεδιασμός αποτρέπει και την υπερθέρμανση σε ζεστό καιρό, αποτρέποντας την ακτινοβολία να φράσει στην άλλη πλευρά του γυαλιού.
Η τεχνολογία αυτή δεν είναι τόσο ακριβή όσο φαντάζεστε, αφού παρόλο που χρειάζεται χρυσό, οι ποσότητες είναι πολύ μικρές, με την επίστρωση να είναι 12 φορές λεπτότερη από ένα τυπικό φύλλο χρυσού. Ωστόσο οι επιστήμονες σκοπεύουν να δοκιμάσουν και άλλα υλικά.
Μία ακόμα χρήση της θα μπορούσε να είναι στα παρμπρίζ του αυτοκινήτου, στους καθρέφτες και σε διάφορες διάφανες επιφάνειες που πρέπει να παραμένουν θερμές.