Μια απροσδόκητη ανακάλυψη αναφέρουν Γερμανοί επιστήμονες στο περιοδικό Nature για το ηλιακό μας σύστημα, το οποίο διαρκώς μας εκπλήτει!
Παρατηρήσεις με το Hubble Space Telescope, το διαστημικό τηλεσκόπιο της ESA/NASA έδειξαν ότι το παράξενο και πρωτόγνωρο αυτό αντικείμενο βρίσκεται μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία, σε μια περιοχή που λέγεται κύρια ζώνη αστεροειδών. Στην περιοχή αυτή εντοπίζονται οι περισσότεροι αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος και περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες αντικείμενα που ποικίλουν σε μέγεθος, από μερικά εκατοντάδες μέτρα μέχρι εκατοντάδες χιλιόμετρα.
Το πρωτόγνωρο είναι ότι το νέο αυτό αντικείμενο αποτελείται από δύο αστεροειδείς που περιστρέφονται ο ένας γύρω από τον άλλο. Το πιο παράξενο, αυτό το αντικείμενο παρουσιάζει μια ουρά σαν κομήτης, όπως φαίνεται σε αυτό το βίντεο.
Το επίσης καταπληκτικό είναι ότι επειδή περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο, οι επιστήμονες μπορούν να μετρήσουν τη μάζα τους. Το αντικείμενο αυτό έγινε ζευγάρι μόλις πριν 5000 χρόνια! Οι παρατηρήσεις αποκαλύπτουν ότι το σύστημα είναι ζωντανό και αλληλεπιδρά.
“Ανιχνεύσαμε παγωμένο νερό που εξαχνώνεται καθώς θερμαίνεται από τον ήλιο – με παρόμοιο τρόπο με τον οποίο δημιουργείται η ουρά ενός κομήτη”, εξηγεί η Jessica Agarwal που ηγείται της ομάδας στο Max Planck Institute for Solar System Research. Αυτή η ανακάλυψη καθιστά τον 288P τον πρώτο αστεροειδή που είναι διπλό σύστημα και που επίσης έχει χαρακτηριστεί σαν κομήτης της κύριας ζώνης.
“Η κατανόηση της προέλευσης και εξέλιξης των κομητών/αστεροειδών της κύριας ζώνης μεταξύ Άρη και Δία είναι πολύ σημαντική στο να καταλάβουμε την δημιουργία και εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος ως σύνολο.”
Ακόμα και το πιο κοντινό μας περιβάλλον στο σύμπαν είναι γεμάτο εκπλήξεις! Οι μοναδικές αυτές ανακαλύψεις, χάρη στην περιέργεια των αστρονόμων, μας πάνε ένα βήμα πιο πέρα στο να γνωρίσουμε τον υπέροχο αυτό κόσμο που μας περιβάλλει.
Πηγές: ESA