Σειρά μελετών τα τελευταία χρόνια έχουν υποδείξει την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού κάτω από την επιφάνεια του Πλούτωνα βάζοντας τον απομακρυσμένο παγωμένο νάνο πλανήτη στη λίστα των υδάτινων κόσμων του ηλιακού μας συστήματος. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Icarus» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Σάουθγουεστ στις ΗΠΑ παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης της τα οποία δείχνουν ότι εκτός από τον Πλούτωνα υπόγειο ωκεανό διαθέτει και ο ένας από τους δορυφόρους του ο Χάροντας.
Την επιφάνεια του Χάροντα διατρέχει μια ζώνη με χάσματα τα οποία σύμφωνα με τη μελέτη αποτελούν προϊόν την παρουσίας ενός υπόγειου ωκεανού ο οποίος έχει παγώσει και σπάει στη κυριολεξία την επιφάνεια του δορυφόρου. «Γεωλογικά στοιχεία και δεδομένα μοντέλων θερμο-τροχιακής εξέλιξης υποδηλώνουν ότι ο Χάροντας διέθετε έναν υπόγειο ωκεανό με νερό σε υγρή μορφή ο οποίος κάποια στιγμή πάγωσε. Όταν ένας υπόγειος ωκεανός αρχίζει να παγώνει, διαστέλλεται, δημιουργώντας μεγάλες πιέσεις στο νερό που βρίσκεται στην κάτω πλευρά του αλλά και στο παγωμένο κέλυφος του διαστημικού σώματος. Υποψιαζόμασταν ότι αυτή ήταν η πηγή των μεγάλων φαραγγιών και των κρυοηφαιστειακών ροών του Χάροντα» αναφέρει η Αλίσα Ρόντεν, που ειδικεύεται στη μελέτη των παγωμένων δορυφόρων στο ηλιακό μας σύστημα.
Οι μελέτες που είχαν γίνει για τον Χάροντα υπεδείκνυαν την ύπαρξη ενός στρώματος πάγου στην επιφάνεια του που έχει μεγάλο πάχος, τέτοιο που δεν θα μπορούσε οτιδήποτε βρισκόταν κάτω από αυτό να επηρεάσει γεωλογικά την επιφάνεια τουλάχιστον όχι σε βαθμό τέτοιο που να προκληθεί η δημιουργία μεγάλων χασμάτων. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί άλλη εξήγηση για τα χάσματα. Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι το στρώμα πάγου είναι πολύ λεπτό και αν αυτό τελικά ισχύει η ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού και μάλιστα παγωμένου μοιάζει πλέον ως ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο.
Πηγή: Naftemporiki.gr