Στελέχη κάποιων από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας γνωστοποίησαν πως το 6G, η επόμενη γενιά του mobile ίντερνετ, είναι πιθανό να κυκλοφορήσει το 2030.
Ωστόσο, προειδοποίησαν πως η βιομηχανία δεν πρέπει να δημιουργήσει υπερβολική δημοσιότητα γύρω από την τεχνολογία αυτή, σε μια προσπάθεια αποτροπής της σύγχυσης μεταξύ των καταναλωτών.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ οι εταιρείες επεξεργάζονται τρόπους απόσβεσης των επενδύσεων δισεκατομμυρίων στο 5G τα τελευταία χρόνια.
«Δεν έχουμε ολοκληρώσει την ανάπτυξη του 5G ακόμη. Δε νομίζω πως είναι αρκούντως ώριμο να μιλάμε σοβαρά για το 6G… Είναι πολύ πρώιμο» σημείωνε την περασμένη εβδομάδα ο Χα Μιν Γιονγκ, επικεφαλής ανάπτυξης της SK Telecom.
Το 6G ήταν το θέμα που μονοπώλησε, την περασμένη εβδομάδα στη Βαρκελώνη, το Mobile World Congress, τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, με τις διεθνείς εταιρείες τηλεπικοινωνιών να καταθέτουν τις προθέσεις τους για τη νέα τεχνολογία.
Χαμηλή η υιοθέτηση του 5G
Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας σε Κίνα, Νότια Κορέα και Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να αναπτύσσουν το 5G το 2019, ευαγγελιζόμενοι συνδέσεις απείρως πιο γρήγορες και αξιόπιστες από την προηγούμενη γενιά mobile ίντερνετ, το 4G.
Ωστόσο, η διείσδυση της συγκεκριμένης τεχνολογίας κινήθηκε χαμηλά μεταξύ των καταναλωτών. Μόλις ένας στους πέντε πολίτες στον κόσμο χρησιμοποιούν σήμερα κινητό 5G, σύμφωνα με τη Strategy Analytics.
Από την άλλη, το 5G αναπτύχθηκε από τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών όχι μόνο ως προϊόν για καταναλωτές που ήθελαν ταχύτερες συνδέσεις, αλλά κι ως ένα δίκτυο που θα στήριζε νέες τεχνολογίες όπως τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό ή τα αεροταξί χωρίς πιλότο.
Ωστόσο, μετά από ιλιγγιώδεις επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δίκτυα 5G, οι επενδυτές δεν έχουν δει σπουδαία αποτελέσματα στα κέρδη τους. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ίσως η απόσβεση να είναι θέμα χρόνου.
«Η υιοθέτηση του 5G επιταχύνεται στις περισσότερες χώρες όπου έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία, ωστόσο η ζήτηση μεταξύ των καταναλωτών είναι μικρή» τονίζει ο Ρίτσαρντ Γουέμπ, διευθυντής τους δικτύου υποδομών της CCS Insight.
Οπότε προς τι η συζήτηση για 6G;
Τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών απαιτούν προδιαγραφές. Πρόκειται για διεθνώς αποδεκτούς τεχνικούς κανόνες που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας μιας τεχνολογίας και τη διαλειτουργικότητά της σε όλο τον κόσμο. Η διαλειτουργικότητα έχει να κάνει με την ικανότητα συνεργασίας και ανταλλαγής δεδομένων δύο ή περισσότερων συστημάτων.
Τα πρότυπα αυτά χρειάζονται πολλά χρόνια για να καταρτιστούν κι να οριστικοποιηθούν, περιλαμβάνοντας ένα μεγάλο αριθμό πρωταγωνιστών, από εταιρείες έως ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς φορείς. Αυτός είναι ο λόγος που η βιομηχανία το εξετάζει τόσο διεξοδικά.
Οι εργασίες για τις προδιαγραφές της τεχνολογίας 6G είναι ήδη σε εξέλιξη – αν και ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
«Αυτό που θα έλεγα, ωστόσο, είναι πως εμείς, ως βιομηχανία, πρέπει να σταματήσουμε να μπερδεύουμε τους καταναλωτές μιλώντας τους για τα G καθώς το επόμενο που θα αρχίσουν να ρωτούν είναι πότε έρχεται το 6G. Δε βλέπω καμία περίπτωση χρήσης σήμερα που δεν μπορούμε να κάνουμε με το 5G ή τις άμεσες εξελίξεις του» αναφέρει ο Χάουαρντ Γουάτσον, επικεφαλής τεχνολογίας της ΒΤ.
Πηγή: CNBC