Λίγες εβδομάδες προτού τις παραλίες της νοτιοδυτικής Φλόριντα κατακλύσουν οι εκδρομείς του «spring break», του εαρινού «διαλείμματος» που περιλαμβάνει διακοπές του Πάσχα στις αρχές της άνοιξης σε πανεπιστήμια και σχολεία, οι ακτές βάφτηκαν «κόκκινες» και γέμισαν νεκρά ψάρια.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αποκαλείται «ερυθρά παλίρροια» και συνήθως καταγράφεται το φθινόπωρο, πλήττοντας τις νότιες ακτές Τέξας και Φλόριντα, αν και φέτος παρουσιάστηκε νωρίτερα.
Με την πρώιμη επιστροφή του φαινομένου, πολίτες και αρχές θορυβήθηκαν με τις εικόνες χιλιάδων νεκρών ψαριών καθώς και τις αναφορές ανθρώπων για αναπνευστικούς ερεθισμούς.
Τι είναι η «ερυθρά παλίρροια»
Οι ερυθρές παλίρροιες είναι φαινόμενα ταχείας συσσώρευσης φυτοπλαγκτού, των αλμυρών, γλυκών και μικτών νερών, με αποτέλεσμα τον χρωματισμό της επιφάνειας της θάλασσας.
Όταν οι φυτοπλαγκτικοί αυτοί οργανισμοί παρουσιάζουν μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλούν χρωματισμό των νερών τα οποία ποικίλουν χρωματικά από μωβ μέχρι σχεδόν ροζ.
«Οι σχηματισμοί τοξικών φυκιών στις παράκτιες περιοχές, κινούνται προς την ακτή κι αρχίζουν να θεριεύουν καθώς βρίσκουν θρεπτικά συστατικά» εξηγεί ο Ρίτσαρντ Σταμπφ, ωκεανογράφος στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).
Όπως επισημαίνει, συνήθως τα τοξικά φύκη κινούνται στα βάθη του ωκεανού, ωστόσο αν μετακινηθούν τα θρεπτικά συστατικά, μετακινούνται κι αυτά. Όταν δε, τα φύκια Karenia brevis συσσωρεύονται σε μεγάλους αριθμούς, σχηματίζουν ανθίσεις που βάφουν το νερό κόκκινο σε μεγάλες εκτάσεις.
«Απλώς συσσωρεύονται εκεί και στη συνέχεια αναπτύσσονται με όποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να βρουν. Είναι πολύ ικανά στο να μαζεύουν τα περιορισμένα θρεπτικά συστατικά στο νερό» σημειώνει ο Σταμπφ.
Τι προβλήματα προκαλεί
Το θαλάσσιο αυτό φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, ιδίως σε ανθρώπους με παθήσεις όπως άσθμα. Για όσους δεν πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, η έκθεση στις τοξίνες που απελευθερώνονται από τα φύκια μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ανάλογα του κοινού κρυολογήματος, σύμφωνα με τον Σταμπφ, αλλά και ερεθισμούς στα μάτια.
Οι συσσωρεύσεις αυτές είναι βλαβερές και για τα ψάρια. Όπως σημειώνει ο Σταμπφ, τα φύκια απελευθερώνουν τοξίνες που παραλύουν τα βράγχια τους. Επιπλέον, οι θερινές ανθίσεις σκοτώνουν τους οργανισμούς του βυθού, όπως κοράλλια και σφουγγάρια.
Τέλος, είναι επίσης θανατηφόρα και για τα θαλασσοπούλια που τρέφονται με τα, εκτεθειμένα στις τοξίνες, ψάρια. «Θύματα» της ερυθράς παλίρροιας έχουν υπάρξει από χελώνες έως δελφίνια.
Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή;
Η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενο με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας.
Τα θρεπτικά συστατικά από τα λιπάσματα καταλήγουν στις υδάτινες οδούς και γίνονται τροφή για τα φύκια όταν φτάνουν στον ωκεανό. Το μεταβαλλόμενο κλίμα συνεπάγεται θερμότερες θαλάσσιες θερμοκρασίες και πιο ακραίες καταιγίδιες που οδηγούν σε περισσότερη απορροή ομβρίων υδάτων. Ο συνδυασμός των συνθηκών αυτών αποτελεί την τέλεια συνταγή για μεγάλες συσσωρεύσεις φυκιών.
Πηγή: Washington Post