Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Mount Holyoke στη Μασαχουσέτη δίνει απάντηση σε ένα από τα πολλά ερωτηματικά που υπάρχουν γύρω από την Αφροδίτη. Οι δυσκολίες στην παρατήρηση της Αφροδίτης τόσο λόγω του πυκνού τοξικού νέφους που την περιβάλλει όσο και από το γεγονός ότι είχαν πραγματοποιηθεί λίγες σε σχέση με την κοντινή απόσταση της από τη Γη αποστολές εξερεύνησης της δεν επέτρεπαν στους επιστήμονες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το αν ο πλανήτης εξακολουθεί να είναι γεωλογικά ενεργός.
Οι ερευνητές μελετώντας εικόνες και δεδομένα που είχε καταγράψει και συλλέξει η αποστολή «Μαγγελάνος» της NASA στις αρχές της δεκαετίας του 1990 υποστηρίζουν ότι εντόπισαν γεωλογικές μεταβολές προϊόν ηφαιστειακής δραστηριότητας που υπήρξε εκείνο το χρονικό διάστημα στον πλανήτη. Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η Αφροδίτη καλύπτεται από ηφαίστεια, αλλά το αν κάποιο από αυτά είναι ακόμα ενεργό ή όχι δεν είχε αποσαφηνιστεί. Τώρα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τουλάχιστον ένα από αυτά είναι ενεργό.
Οι ερευνητές εντόπισαν ένα γεωλογικό σχηματισμό, ένα είδος αεραγωγού, που βρίσκεται στην περιοχή Atla Regio της Αφροδίτης όπου βρίσκονται δύο από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια του πλανήτη. Ο αεραγωγός άλλαξε σχήμα μεταξύ δύο εικόνων που τραβήχτηκαν με διαφορά οκτώ μηνών, υποδηλώνοντας έκρηξη ή ροή μάγματος κάτω από αυτόν.
Η Αφροδίτη χαρακτηρίζεται ως «δίδυμη αδελφή» της Γης ο χαρακτηρισμός αυτός απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα αφού η Αφροδίτη είναι ένας πολυεπίπεδα εξαιρετικά τοξικός κόσμος που απολύτως τίποτε και κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει εκεί έστω και για λίγα λεπτά. Όμως οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι κάποτε η Αφροδίτη ήταν ένας πλανήτης με συνθήκες φιλικές στην ζωή που για άγνωστο λόγο μετατράπηκε στη σημερινή κολασμένη κατάσταση της.
Τα τελευταία χρόνια σειρά προσομοιώσεων και πλανητικών μοντέλων ενίσχυσαν αυτές τις εκτιμήσεις αφού δείχνουν ότι η Αφροδίτη ήταν ένας κατοικήσιμος κόσμος με συνθήκες φιλικές στην ζωή διαθέτοντας μεγάλους ωκεανούς και ήπιες κλιματικές συνθήκες. Μάλιστα υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες που εκτιμούν ότι κάποιες μορφές ζωής που αναπτύχθηκαν στο πολύ μακρινό παρελθόν εξακολουθούν να υπάρχουν μέσα στα πυκνά νέφη της Αφροδίτης σε απόσταση 50 χλμ. από την επιφάνεια της.
Το ενδιαφέρον για την Αφροδίτη έχει ανανεωθεί και πολλές διαστημικές υπηρεσίες έχουν ανακοινώσει νέες αποστολές εξερεύνησης ενώ παράλληλα έχουν κάνει την εμφάνιση τους και σχέδια δημιουργίας μόνιμων σταθμών παρατήρησης στον πλανήτη με διαφόρων ειδών μέσα και τεχνολογίες.