Η ιαπωνική εταιρεία ALE έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο όσο και άκρως εντυπωσιακό αν υλοποιηθεί σχέδιο. Θέλει να δημιουργήσει τεχνητή βροχή μετεωριτών. Ένας μικρο-δορύφορος της εταιρείας θα βρίσκεται σε απόσταση 200 χλμ. από την επιφάνεια της Γης και θα απελευθερώνει μικρά σφαιρίδια γεμάτα με αέριο. Όπως και οι πραγματικοί διάττοντες αστέρες, τα σφαιρίδια θα καίγονται –με πιο αργό ρυθμό- κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης, ενώ θα «ζωγραφίζουν» τον ουρανό με αρκετά διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με το αέριο που περιέχουν.
Αυτά τα μεταλλικά σφαιρίδια έχουν διάμετρο μόλις ενός εκατοστού και μάζα λίγων γραμμαρίων και διαθέτουν μια μυστική χημική φόρμουλα που τις κάνει να φωτίζονται από την τριβή της επανεισόδου, με ταχύτητες έως 8 χλμ./δευτ. Η εταιρεία αναφέρει ότι τα σφαιρίδια θα ταξιδεύουν πιο αργά και θα ανάβουν για περισσότερο από τα φυσικά πεφταστέρια με κάθε σφαιρίδιο να γίνεται ορατό έως και δέκα δευτερόλεπτα το καθένα σε μια έκταση 200 χλμ.
Αυτά τα σφαιρίδια δεν θα έχουν μόνο ψυχαγωγική χρήση, να πληρώνει δηλαδή κάποιος απλά για να βλέπει το εντυπωσιακό θέαμα στον νυχτερινό ουρανό, αλλά θα έχουν και ερευνητική πλευρά. Θα μπορούν να βοηθούν στη συλλογή δεδομένων για το τρίτο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης – τη «μεσόσφαιρα». Αυτή δεν είναι μια εύκολη περιοχή για μελέτη, καθώς τα μετεωρολογικά μπαλόνια και τα αεροσκάφη δεν μπορούν να πετάξουν αρκετά ψηλά για να την φτάσουν ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ χαμηλά για να την παρατηρήσουν οι δορυφόροι.
Οι επιστήμονες θα μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες για την ταχύτητα του ανέμου και την ατμοσφαιρική σύνθεση ακολουθώντας τη διαδρομή και την εκπομπή φωτός των τεχνητών μετεωριτών. Οι μηχανικοί της ALE θα μπορούν να ελέγχουν τη θέση, την ταχύτητα και το χρόνο των σφαιριδίων έτσι ώστε αυτά να μπορούν να εκτελέσουν σωστά την ερευνητική τους αποστολή.
Η εταιρεία ήθελε να έχει έτοιμο το σύστημα της τεχνητής βροχής μετεωριτών στην Ολυμπιάδα του Τόκιο που πραγματοποιήθηκε το 2021 αλλά δεν τα κατάφερε και ανακοίνωσε τώρα ότι θα κάνει την πρώτη επίσημη προσπάθεια της το 2025. «Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη της ανθρωπότητας και να φέρουμε το Διάστημα πιο κοντά σε όλους μας, επεκτείνοντας την περιοχή της ανθρώπινης δραστηριότητας πέρα από τη Γη για να ανακαλύψουμε, να συλλέξουμε και να εφαρμόσουμε βασικά δεδομένα από το Διάστημα. Ως πρώτο βήμα, ίδρυσα την ALE για να δημιουργήσω το πρώτο ανθρωπογενές πεφταστέρι στον κόσμο, για να εμπνεύσω την υλοποίηση θαυμάτων και να πυροδοτήσω την επιστημονική περιέργεια» αναφέρει η δρ. Λένα Οκατζίνα, ιδρύτρια και επικεφαλής της ALE.
Πηγή: Naftemporiki.gr