Μια απειλούμενη με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια κολύμπησε σε μια παραλία στη Γιάφα, νότια του Τελ Αβίβ, για να ξεκουραστεί και να αλλάξει το δέρμα της, προσελκύοντας πλήθος γύρω της.
Η θηλυκή φώκια ηλικίας μεταξύ τριών έως πέντε ετών, ονομάστηκε Γιούλια από το αγόρι που την εντόπισε πριν ενημερώσει την Αρχή Φύσης και Πάρκων. Πιθανότατα θα παραμείνει για λίγες ημέρες μέχρι να ολοκληρώσει την αλλαγή του δέρματός της, δήλωσε ο ακτοφύλακας Χαρέλ Μπαζ.
Το 2010, μια φώκια εθεάθη για πρώτη φορά να δαμάζει τα κύματα κοντά στην παραλία της Χερτσλιγιά, αλλά δεν βγήκε στη στεριά. Ο παγκόσμιος πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας εκτιμάται σε 400 με 500, γεγονός που την τοποθετεί μεταξύ των σπανιότερων θαλάσσιων θηλαστικών, τόνισε ο Μπαζ.
«Περνούσα από εκεί ενώ έκανα ποδήλατο και αρχικά νόμιζα ότι ήταν ένα δελφίνι», δήλωσε ο Aβι Μπένσον, το αγόρι που εντόπισε το ζώο. «Αφού πλησίασα, είδα μια φώκια να μπαινοβγαίνει στο νερό. Νόμιζα ότι ήταν τραυματισμένη. Κάλεσα την αστυνομία και από εκεί με παρέπεμψαν στην Αρχή Φύσης και Πάρκων».
Παιδιά και ενήλικες ήρθαν να επισκεφθούν τη Γιούλια, η οποία λιαζόταν στην παραλία πίσω από προστατευτικά μεταλλικά κάγκελα, μερικές φορές χοροπηδώντας στην άμμο, χωρίς να ενοχλείται από το κοινό της.
Η μεσογειακή φώκα (Monachus monachus), συνήθως προτιμά τις σχετικά δροσερές ακτές των ελληνικών και τουρκικών νησιών, και πολύ σπάνια επισκέπτεται τις θερμότερες ακτές του Ισραήλ, της Συρίας και του Λιβάνου.
Kathimerini.gr/Με πληροφορίες από Reuters, AP