Eπιστήμονες εκτιμούν ότι βρήκαν ένα αντίδοτο για μια ισχυρή τοξίνη που βρίσκεται στο πιο δηλητηριώδες μανιτάρι του κόσμου, γνωστό ως «το μανιτάρι» του θανάτου. Η επιστημονική του ονομασία είναι Amanita phalloides και ευθύνεται για το 90% περίπου των θανάτων που σχετίζονται με μανιτάρια παγκοσμίως.
Αν και η επιστημονική ονομασία phalloides σημαίνει «φαλλός», δεν είναι σαφές εάν ονομάζεται έτσι λόγω της ομοιότητάς με φαλλό ή το βρωμομάνταρο Φαλλό. Το 1821, ο Ελίας Μάγκνους Φρις το περιέγραψε ως Agaricus phalloides, αλλά συμπεριέλαβε όλους τους λευκούς αμανίτες στην περιγραφή του. Τελικά, το 1833, ο Γιόχαν Χάινριχ Φρίντριχ Λινκ καταστάλαξε στο όνομα Amanita phalloides, αφού ο Πέρσον το ονόμασε Amanita viridis 30 χρόνια νωρίτερα.
Η κύρια τοξίνη του είναι ένα πεπτίδιο που ονομάζεται α-αμανιτίνη που οδηγεί σε ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια. Το 2006, μια οικογένεια τριών ατόμων στην Πολωνία δηλητηριάστηκε, με αποτέλεσμα ο ένας να πεθάνει και οι δύο επιζώντες να χρειαστούν μεταμόσχευση ήπατος. Το 2017, 14 άτομα δηλητηριάστηκαν στην Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένου ενός 18μηνου που χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος. Κατά μέσον όρο, ένα άτομο πεθαίνει κάθε χρόνο στη Βόρεια Αμερική από την κατανάλωσή τους.
Κινέζοι και Αυστραλοί ερευνητές εντόπισαν ότι το πράσινο της ινδοκυανίνης, μια χρωστική ουσία που έχει εγκριθεί σήμερα στις ΗΠΑ για χρήση στην ιατρική απεικόνιση, φαίνεται να εμποδίζει τις τοξικές επιδράσεις της α-αμανιτίνης.
Σε δοκιμές σε ποντίκια, καθώς και σε ανθρώπινες κυτταρικές σειρές στο εργαστήριο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το πράσινο της ινδοκυανίνης ήταν σε θέση να αποτρέψει τη βλάβη του ήπατος και των νεφρών που προκλήθηκε από την α-αμανιτίνη. Επίσης, βελτίωσε την πιθανότητα επιβίωσης μετά από δηλητηρίαση.
Ενας ειδικός σε μύκητες και επικεφαλής επιστήμονας στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Σίδνεϊ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι τα μανιτάρια death cap είναι «εξαιρετικά επικίνδυνα και τοξικά» και συχνά συγχέονται με άλλα μανιτάρια λόγω των επιφανειακών ομοιοτήτων τους.
«Σε αυτά τα πρώτα στάδια μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τα μανιτάρια», είπε. «Τα συγκεκριμένα έχουν σχέση με τις ρίζες της βελανιδιάς, οπότε αν δείτε κάτι που βρίσκεται κάτω από μια βελανιδιά πρέπει να είστε προσεκτικοί και καχύποπτοι».
Πηγή: kathimerini.gr