Αστρονόμοι εντόπισαν ένα άστρο τύπου λευκού νάνου στη δική μας κοσμική γειτονιά, μόλις 104 έτη φωτός μακριά, το οποίο φαίνεται πως μετατρέπεται σε ένα τεράστιο διαμάντι. Ο λευκός νάνος που αποτελείται κυρίως από άνθρακα και μεταλλικό οξυγόνο, ξεκίνησε να κρυσταλλώνεται και να μεταμορφώνεται σε ένα πυκνό “κοσμικό διαμάντι”. Η έρευνα δεν έχει περάσει ακόμα peer review και έχει δημοσιευθεί στο arXiv.
Τα άστρα τα οποία έχουν την οκταπλάσια μάζα του Ήλιου μας και κάτω, στο τέλος της ζωής τους και αφού έχουν κάψει όλα τα καύσιμά τους, μετατρέπονται σε λευκούς νάνους. Όταν τα καύσιμα εξαντληθούν, το εξωτερικό υλικό του άστρου χάνεται στο διάστημα και ο πυρήνας ο οποίος δεν υποστηρίζεται πλέον από την εξωτερική πίεση της σύντηξης, καταρρέει σε ένα υπέρπυκνο αντικείμενο στο μέγεθος της Γης αλλά με μάζα ίση με 1.4 Ήλιους. Η ύλη στο λευκό νάνο είναι εξαιρετικά συμπιεσμένη και με το χρόνο ψύχεται. Όταν χάσουν όλη τη θερμότητά τους γίνονται ένας ψυχρός όγκος κρυσταλοποιημένου άνθρακα.
Οι υπολογισμοί δείχνουν πως μία τέτοια διεργασία κρατάει ένα τετράκις εκατομμύρια χρόνια και εφόσον το σύμπαν είναι μόλις 13.8 δισεκατομμυρίων ετών, αποκλείεται να βρούμε ένα τέτοιο άστρο. Αλλά μπορούμε να εντοπίσουμε τα σημάδια της κρυσταλοποίησης που ξεκινά στους πυρήνες των λευκών νάνων.
Το αν ο κρύσταλλος του λευκού νάνου είναι διαμάντι παραμένει άγνωστο. Η πυκνότητα των λευκών νάνων είναι περίπου 1 εκατομμύριο κιλά ανά κυβικό μέτρο, ενώ η πυκνότητα του διαμαντιού είναι 3.500 κιλά ανά κυβικό μέτρο. Η ηλικία του συγκεκριμένου λευκού νάνου φαίνεται πως είναι 4.2 δισεκατομμύρια χρόνια.
Προτείνουμε πως η ανακάλυψη αυτού του συστήματος μόλις 32 parsecs μακριά, δείχνει πως παρόμοια συστήματα που περιέχουν κρυσταλοποιημένους λευκούς νάνους είναι μάλλον πολυάριθμα. Μελλοντικές ανακαλύψεις θα επιτρέψουν περισσότερες δοκιμές μοντέλων κρυσταλοποίησης λευκών νάνων. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η ανακάλυψη του συστήματος HD 190412 ανοίγει μία νέα οδό στην κατανόηση των κρυσταλοποιημένων λευκών νάνων.