Η πρασινωπή λάμψη ενός κεραυνού διακρίνεται μέσα στα ταραγμένα σύννεφα του Δία σε μια θεαματική εικόνα που μετέδωσε η αποστολή Juno («Ήρα») της NASA.
Το σκάφος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία από το 2016, ακολουθώντας μια ελλειπτική διαδρομή που το φέρνει περιοδικά σε μικρή απόσταση πάνω από τους δύο πόλους του πλανήτη.
Η εικόνα ελήφθη στις 31 Δεκεμβρίου 2020, πέρασε όμως καιρός μέχρι τα δεδομένα να υποστούν την τελική επεξεργασία από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Κέβιν Γκιλ, έναν από τους χομπίστες που επεξεργάζονται τα δεδομένα της αποστολής όπως ανεβαίνουν στο JunoCam.
Τα χρώματα της εικόνας, η οποία τραβήχτηκε από απόσταση 32.000 χιλιομέτρων, είναι τεχνητά και επιλέχτηκαν για να αναδεικνύουν τις λεπτομέρειες όσο γίνεται καλύτερα. Πιθανώς διαφέρουν από τα χρώματα που θα έβλεπε ένας άνθρωπος στον Δία.
Η εικόνα δείχνει τη λάμψη μιας αστραπής μέσα σε μια δίνη που θυμίζει κυκλώνα κοντά στον βόρειο πόλο του Δία. Όπως ανέφερε η NASA σε ανακοίνωσή της, οι κεραυνοί στον Δία προκαλούνται από τον ίδιο μηχανισμό που γεννά τους κεραυνούς και στη Γη, δηλαδή τη συσσώρρευση ηλεκτρικών φορτίων στα νέφη.
Υπάρχουν όμως και διαφορές, αφού τα σύννεφα της εικόνας δεν αποτελούνται από υδρατμούς αλλά από ένα μείγμα αμμωνίας και νερού.
Επιπλέον, η συχνότητα των κεραυνών στη Γη είναι μεγαλύτερη κοντά στον ισημερινό, ενώ στον Δία κοντά στους πόλους, σημείωσε η NASA.
Το Juno ολοκλήρωσε την πρωτεύουσα φάση της αποστολής τον Ιούλιο του 2021 και προσέφερε νέα στοιχεία για την εσωτερική δομή, τον σχηματισμό και την εξέλιξη του Δία.
Η αποστολή έχει παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, εφόσον το σκάφος αντέξει την ακραία ακτινοβολία που δέχεται στο περιβάλλον του Δία.
Μέχρι σήμερα το Juno έχει ολοκληρώσει 51 κοντινά περάσματα και το επόμενο προγραμματίζεται για τις 23 Ιουνίου.
Πηγή: in.gr