Η λέπρα, βακτηριακή ασθένεια που θεωρείται ξεχασμένη νόσος σε μεγάλο μέρος του κόσμου, φαίνεται ότι έχει εδραιωθεί για τα καλά στη Φλόριντα.
Κρούσματα σε ανθρώπους που δεν είχαν ταξιδέψει έξω από την πολιτεία και δεν είχαν γνωστούς παράγοντες κινδύνου μαρτυρούν ότι η λέπρα, γνωστή και ως νόσος του Χάνσεν, έχει γίνει ενδημική στη Φλόριντα, εκτιμά μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Emerging Infectious Diseases.
Παρόλα αυτά τα κρούσματα είναι «πολύ λίγα» και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων «δεν πιστεύουν ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας για το αμερικανικό κοινό» δήλωσε στους New York Times εκπρόσωπος της υπηρεσίας.
Εδώ και χρόνια η Φλόριντα αντιστοιχεί σε μεγάλο μέρος των 150-200 κρουσμάτων που καταγράφονται ανά έτος στις ΗΠΑ, αριθμός που καταγράφει μικρή ανοδική τάση εδώ και περίπου δύο δεκαετίες.
«Η μελέτη μας απλά αναδεικνύει το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει μια αξιοπερίεργη, ισχυρή γεωγραφική προτίμηση για αυτή την ασθένεια, κάτι πολύ σπάνιο» σχολίασε ο Τσαρλς Νταν του Πανεπιστημίου της Πόλης του Κάνσας, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Μια πιθανή εξήγηση για την ενδημική παρουσία της νόσου στη Φλόριντα είναι τα αρμαντίλλο, ζώα που είναι γνωστό ότι μπορεί να μεταφέρουν το βακτήριο.
Η λέπρα προκαλείται δύο είδη βακτηρίων του γένους Mycobacterium, συγγενικά με το βακτήριο της φυματίωσης, τα οποία μεταδίδονται από παρατεταμένη επαφή με ασθενείς.
Το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν προσβάλλεται από την ασθένεια για γενετικούς λόγους.
Η λέπρα προκαλεί βλάβες στα νεύρα, το αναπνευστικό σύστημα, το δέρμα και τα μάτια και σε προχωρημένο στάδιο προκαλεί παραμόρφωση των άκρων και του προσώπου λόγω νέκρωσης των ιστών.
Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα εμφανίζονται ακόμα και 20 χρόνια μετά την έκθεση στο μικρόβιο.
Η ασθένεια είναι θεραπεύσιμη αλλά απαιτεί τη χορήγηση αντιβιοτικών για περίπου έναν χρόνο.
Στην Ελλάδα, τέσσερα κρούσματα καταγράφηκαν το 2011 και δύο το 2022.