Mια ομάδα επιστημόνων σπεύδει να καταγράψει τις αλλαγές που συμβαίνουν σε επίπεδο κλίματος στην Γροιλανδία, μια από τις περιοχές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής.
Μετά τον θερμότερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί ποτέ στο καταυλισμό Σάμιτ Καμπ στην κορυφή του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας, τα μέλη της αποστολής που πλέουν στην ανατολική ακτή της χώρας έχουν πλήρη επίγνωση του κατεπείγοντος.
Εκτός από τα παγόβουνα, που σε ορισμένες περιοχές καλύπτουν πάνω από το μισό κόλπο, οι επιστήμονες χρειάζονται επίσης ένοπλη συνοδεία για να προστατευτούν από τις πολικές αρκούδες.
Για τους ερευνητές, όμως, η αντιμετώπιση του σκληρού περιβάλλοντος είναι ένα ρίσκο που αξίζει να αναλάβουν για τη σπάνια πρόσβαση σε ένα από τα πιο απομονωμένα οικοσυστήματα του κόσμου.
Η αποστολή, που διοργανώθηκε από την εθελοντική γαλλική πρωτοβουλία Greenlandia, έχει ως στόχο να κατανοήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο κόλπο Σκόρσμπι.
Σε μια σχετικά πρόσφατη έρευνα τον περασμένο Ιανουάριο, παρατηρήθηκε ότι τα τα ψυχρότερα και υψηλότερα τμήματα του στρώματος πάγου στη Γροιλανδία θερμαίνονται γρήγορα και παρουσιάζουν αλλαγές που είναι πρωτοφανείς εδώ και τουλάχιστον μία χιλιετία.
Η εν λόγω μελέτη συνέθεσε τα στοιχεία για τη θερμοκρασία που αποκαλύφθηκαν από τους πυρήνες πάγου που είχαν εξαχθεί το 2011 και το 2012 με τα αρχεία από παλαιότερους και μεγαλύτερους πυρήνες που αντικατοπτρίζουν τις θερμοκρασίες πάνω από το στρώμα πάγου πριν από μια χιλιετία.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι, σε σύγκριση με ολόκληρο τον 20ό αιώνα, αυτό το τμήμα της Γροιλανδίας, βόρεια και κεντρικά, είναι τώρα θερμότερο κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, και πως ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι και απελευθερώνεται νερό (που ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας) αυξάνεται αντιστοίχως.
Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι, αν ο αέρας πάνω από τη Γροιλανδία θερμανθεί αρκετά, θα προκληθεί ένας ανατροφοδοτούμενος «κύκλος»: Το λιώσιμο ενός στρώματος πάγου θα το κατέβαζε σε χαμηλότερο υψόμετρο εκθέτοντάς το σε θερμότερο αέρα, που με τη σειρά του θα οδηγούσε σε περαιτέρω λιώσιμο και πτώση, και ούτω καθεξής.
Πηγή: AFP, Washington Post