Home Φυσική - Διάστημα O κρατήρας της Σελήνης που θέλει να στείλει τους αστροναύτες της η...

O κρατήρας της Σελήνης που θέλει να στείλει τους αστροναύτες της η NASA (βίντεο)

Η NASA προετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της στη Σελήνη μετά από μισό αιώνα. Η αποστολή που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2025 και αν όλα πάνε καλά θα είναι η πρώτη από μια σειρά επανδρωμένων αποστολών των ΗΠΑ στη Σελήνη με στόχο εκτός των άλλων τη δημιουργία επανδρωμένης βάσης ενώ παράλληλα θα έχει δημιουργηθεί ένας επανδρωμένος σεληνιακός διαστημικός σταθμός, η Σεληνιακή Πύλη, που θα υποστηρίζει με διαφόρους τρόπους την επανδρωμένη βάση λειτουργώντας ως ενδιάμεσος κόμβος με τη Γη.

Πρόσφατα η NASA είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα χάρτη με περίπου δέκα σημεία που έχει επιλέξει στην περιοχή του νότιου πόλου της Σελήνης για να πραγματοποιηθεί η πρώτη αλλά και οι επόμενες προσσελληνώσεις των επανδρωμένων αποστολών της. Ο χάρτης αυτός είχε αποτελέσει μάλιστα ένα πρώτο πεδίο τριβής με την Κίνα όσον αφορά την παρουσία των δύο υπερδυνάμεων στη Σελήνη αφού κάποια από αυτά τα σημεία τα έχει επιλέξει και η Κίνα και αποτελούν πλέον αντικείμενο διεκδίκησης.

Όμως όπως όλα δείχνουν προβάδισμα για την προσσελήνωση των αμερικανών αστροναυτών έχει πάρει ο κρατήρας Σάκλετον. Ο κρατήρας που βρίσκεται στο νότιο πόλο της Σελήνης έχει διάμετρο 19 χλμ. και βάθος 3 χλμ. και όπως στους περισσότερους κρατήρες των πόλων της Σελήνης έτσι και σε αυτόν το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται σχεδόν μόνιμα σε πλήρες σκότος γεγονός που δημιουργεί συνθήκες μεγάλου ψύχους στο εσωτερικό τους. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πολλοί εξ αυτών διαθέτουν μεγάλα αποθέματα παγωμένου νερού στο υπέδαφος τους άρα εκτός από ιδανικά σημεία προσεδάφισης αποτελούν και ιδανικά σημεία δημιουργίας επανδρωμένων βάσεων αφού στόχος είναι η απόσπαση από το υπέδαφος του παγωμένου νερού και η χρήση του στη συνέχεια για την λειτουργία της βάσης.

Το παγωμένο νερό μπορεί με την κατάλληλη επεξεργασία να χρησιμοποιηθεί για κατανάλωση από τους αστροναύτες, για την παραγωγή οξυγόνου στη βάση για να αναπνέεουν οι αστροναύτες αλλά και για την παραγωγή καυσίμων για πυραύλους ή σκάφη που θα βρίσκονται στη βάση ή αργότερα για ανεφοδιασμό πυραύλων και διαστημοπλοίων που θα ταξιδεύουν σε άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος.

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα εντυπωσιακή εικόνα του κρατήρα Σάκλετον η οποία αποτελεί σύνθεση εικόνων του κρατήρα από διάφορους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Η εικόνα αποκαλύπτει λεπτομέρειες του κρατήρα τις οποίες μπορούν να αξιολογήσουν οι επιστήμονες για να μελετηθεί καλύτερα η διαδικασία προσεδάφισης σε αυτόν.

πηγή φωτό LROC (Lunar Reconnaissance Orbiter) and ShadowCam teams with images provided by NASA/KARI/ASU

Διάφορες έρευνες που έχουν γίνει στον κρατήρα Σάκλετον έχουν υποδείξει την ύαπρξη μεγάλων αποθεμάτων παγωμένου νερού στο υπέδαφος του γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να είναι τελικά αυτός στον οποίο θα γίνουν προσσεληνώσεις και πιθανώς βάσεις.

Naftemporiki.gr